Consiliul Fiscal condus de academicianul Daniel Dăianu avertizează, în opinia preliminară asupra proiectului bugetului de stat pe anul 2024, că deficitul bugetar pe anul 2024 ar putea să depășească semnificativ deficitul pentru 2023. Astfel, ar putea să aibă loc aceeași situație ca în 2023, când veniturile au fost supraestimate și cheltuielile subestimate, așa că Guvernul a trebuit să vină cu măsuri fiscale care au crescut taxele și impozitele și au adus austeritate pentru unii bugetari, pentru a reduce deficitul bugetar.
Deficitul bugetar în 2023, conform documentelor transmise de Ministerul Finanțelor, este 5,9% din PIB în metodologie cash și 6,0% din PIB în metodologie europeană/ESA2010, transmite Consiliul Fiscal.
Iar proiectul de buget pe anul 2024 a fost construit pe un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei pentru 2024, respectiv 5% din PIB.
„Examinarea de către CF a primului set de documente conduce la concluzia că este foarte posibil ca deficitul bugetar pe anul 2024 să depășească semnificativ deficitul pentru 2023, existând riscuri majore cu privire la procesul de consolidare bugetară ”, transmite Consiliul Fiscal, în opinia preliminară asupra proiectului de buget pe anul 2024.
Consiliul Fiscal mai transmite că, în evaluările pe care le face, nu poate lua în considerare venituri ipotetice având drept sursă creșterea eficienței colectării/reducerea evaziunii fiscale/digitalizarea administrației fiscale.
CF arată că, în ceea ce privește cadrul fiscal-bugetar proiectat pe termen mediu, consolidarea bugetară în perioada 2025-2027, așa cum este prevăzută în documente primite în 9 decembrie, este proiectată a se realiza exclusiv pe partea de cheltuieli, ponderea veniturilor bugetare în PIB indicând un trend descendent în perioada analizată. „Această strategie ridică semne de întrebare în privința atingerii țintelor de consolidare bugetară”, arată instituția.
Consiliul Fiscal mai arată că a subliniat în opiniile și analizele sale că ajustarea macroeconomică și consolidarea fiscală au nevoie de o creștere semnificativă a veniturilor fiscale, care sunt la un nivel foarte jos în raport cu nevoile României și comparativ cu reperele UE.