Producătorul suedez de baterii a intrat în faliment săptămâna trecută, zădărnicind ambițiile sectorului european al vehiculelor electrice și lăsând credite UE restante semnificative, relatează Euronews.com.
Falimentul producătorului suedez de baterii Northvolt AB a lăsat o gaură în ambițiile UE privind succesul vehiculelor electrice, dar și o gaură potențială de trei sute de milioane de euro în bugetul său.
Săptămâna trecută, societatea a solicitat protecția împotriva falimentului în conformitate cu procedura Capitolului 11 din SUA, deoarece mai avea doar aproximativ 30 de milioane de dolari (28,81 milioane de euro) în numerar.
O parte din datoriile sale de 5,84 miliarde de dolari sunt datorate chiar UE, care a încercat să stimuleze potențialii campioni europeni într-un sector considerat esențial pentru tranziția ecologică.
„Am sprijinit mai multe împrumuturi acordate de Banca Europeană de Investiții fabricii de baterii Northvolt”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Veerle Nuyts, adăugând că expunerea UE – valoarea neplătită a împrumutului – «se ridică în prezent la 313 milioane de dolari, în temeiul garanției Fondului european pentru investiții strategice».
Acest fond, înființat în 2015 ca politică emblematică a președintelui de atunci al Comisiei, Jean-Claude Juncker, a oferit finanțare în valoare de 21 de miliarde EUR pentru infrastructură, inovare și întreprinderi mici.
În 2017, Comisia a înființat, de asemenea, Alianța europeană pentru baterii, în încercarea de a obține poziția de lider european în fața concurenței dure din partea Chinei.
„Munca pe care am depus-o în domeniul bateriilor, inclusiv cu alianța bateriilor, a fost un succes”, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a UE, Johanna Bernsel, în fața reporterilor, precizând că în 2023 a fost instalată o capacitate totală de producție de 167 de gigawați oră.
Dar Northvolt a fost, până săptămâna trecută, cel mai credibil jucător de pe piața europeană – iar prăbușirea sa îi lasă pe creditori să se lupte pentru resturi din patrimoniu.
„Banca Europeană de Investiții monitorizează îndeaproape situația”, a declarat pentru Euronews un purtător de cuvânt al creditorului public cu sediul în Luxemburg.
„Suntem hotărâți să ajungem la o soluție constructivă care să protejeze interesele BEI și ale UE” și «vom continua să sprijinim industriile strategice care conduc tranziția către o economie net zero», a adăugat purtătorul de cuvânt al BEI.
Orice deficit ar putea fi acum suportat de bugetul UE, care este finanțat în principal prin contribuții din partea ministerelor de finanțe naționale.
Un proiect al bugetului UE pentru anul viitor, aprobat oficial de statele membre luni, stabilește angajamentele totale la puțin peste 192,8 miliarde EUR, cu 800 milioane EUR puși deoparte ca marjă de manevră pentru a face față nevoilor neprevăzute.