Prefectul Capitalei: “Întotdeauna am avut bani pentru consolidarea clădirilor. De 10 – 12 ani nu se consumă de la bugetul de stat fondurile alocate acestui capitol”

BUCURESTI - CLADIRI ISTORICE - RISC SEISMIC Blocuri interbelice cu risc seismic, incadrate in clasa I de risc seismic(cu bulina rosie), miercuri 15 august 2018. Inquam Photos / Alberto Grosescu

Blocurile construite în anii ’50 – 60 care necesită consolidare, prezentând risc seismic, ar trebui mai degrabă demolate decât consolidate, urmând ca alte locuinţe să fie ridicate în locul lor, spune prefectul Capitalei, Toni Greblă, conform News.ro, care citează declarații făcute la Prima News. Prefectul a mai menţionat că nu pot fi demolate clădirile istorice, iar acestea trebuie consolidate indiferent de cost. Acesta susține și că există fonduri la bugetul de stat pentru consolidarea clădirilor, dar acești bani nu se consumă.

Toni Greblă a fost întrebat, miercuri, la Prima News, cum stă Capitala în cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.

“Sigur că în cazul nedorit al unui astfel de cutremur, Capitala este cea mai expusă şi din acest punct de vedere eu am făcut un un apel la a conştientiza că dacă nu trecem de la îngrijorare şi promisiuni la fapte, după o anumită perioadă de timp, după o lună de zile, această emoţie în legătură cu tragedia din Turcia, Siria, se va estompa. Vom fi preocupaţi de alte probleme şi peste un an, doi, trei vom constata că suntem în acelaşi stadiu cu consolidarea clădirilor cu risc seismic. Din această perspectivă, trebuie ca, în primul rând, autorităţile locale, trebuie ca unele organisme centrale cu rol şi cu atribuţii în această privinţă să elaboreze un plan realist, concret, realizabil pentru ca în următorii ani să consolidăm un număr semnificativ de clădiri. Altfel, vor trece anii şi nu numai că numărul clădirilor care prezintă acest risc se va menţine, dar el va creşte, deoarece alte clădiri construite acum 80, 100, 120 de ani or să aibă nevoie de consolidare”, a afirmat prefectul Capitalei.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

El a mai afirmat că blocurile construite în anii 50 -60 ar trebui mai degrabă demolate decât consolidate.
“Blocurile care au 60-70 de ani şi nu au niciun istoric în spate, acelea care trebuiesc consolidate, în loc să fie consolidate, este preferabil să fie demolate. Este vorba de blocurile de locuinţe construite în anii 50-60. Dar în ceea ce priveşte clădirile istorice, tehnologia de consolidare s-a perfecţionat atât de mult, încât orice clădire, cât de veche ar fi, poate fi consolidată, astfel încât să reziste şi la cutremure de 8 grade. Una sunt blocurile de la începutul comunismului, care, decât să fie consolidate, e preferabil să fie demolate şi ridicate alte locuinţe în locul lor. Dar clădirile istorice nu pot fi demolate, ele trebuie consolidate indiferent de cost. Consolidarea pe tehnologia actuală fiind una sigură, care poate să ne garanteze că acea clădire nu va cădea nici la un seism de 8 grade, cât este acum standardul de proiectare la noi”, a explicat Toni Greblă.
El a menţionat că există bani pentru consolidarea clădirilor, dar că de 10 -12 ani nu sunt cheltuite fondurile de la bugetul de stat alocate în această privinţă.

“Eu nu am zis că mâine, anul acesta sau în doi ani pot fi consolidate, dar dacă mărim ritmul în loc pe Bucureşti să consolidăm două, trei clădiri pe an, dacă am mări numărul la 50-60-100 de clădiri şi le-am prioritiza, pentru că nu toate sunt în acelaşi stadiu de degradare sau de şubrezire. Întotdeauna am avut bani pentru consolidarea clădirilor. De 10 – 12 ani nu se consumă de la bugetul de stat fondurile alocate acestui capitol. Bani există, capacitate organizatorică şi voinţă de a le face. Nu e uşor lucru, pentru că au situaţia juridică încurcată multe din clădirile vechi. Există locatari care nu înţeleg că trebuie să se mute de acolo până se consolidează clădirea, dar cu răbdare, cu muncă, cu mijloacele de convingere, până la urmă reuşeşti. Dar asta înseamnă efort pe care uneori uite că nu suntem dispuşi să-l facem”, a mai afirmat prefectul Capitalei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Caprarul asta habar nu are ca-n ’78 s-au modificat normele in constructii iar dupa ’89 s-au falsificat de mafia rechinilor imobiliari ce alimenteaza cu bani politicienii corupti, politistii corupti si magistratii corupti. Sa va spuna judecatorul CCR Stan Gheorghe cate acte teroriste de distrugere cu expertize false a spalat mafiei imobiliare.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.