Un consorțiu de firme sud coreene este interesat de achiziționarea Termocentralei Mintia, a anunțat azi Instituția Prefectului Hunedoara, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook. Grupul din Coreea de Sus, format din „AKEDA”, „Hyunday- Power Systems” și „BKB”, ar intenționa să cumpere și să investească la Termocentrala Mintia, astfel încât producția de energie electrică să aibă la bază grupuri pe gaz metan și panouri fotovoltaice, susțin oficialii hunedoreni. Termocentrala din Deva e închisă din iulie.
La sediul Instituției Prefectului – Județul Hunedoara a avut loc astăzi o întâlnire între prefectul Călin Petru Marian și o delegație a unui consorțiu de firme sud coreene interesat de achiziție.
La discuții au fost prezenți subprefecții Oana Andreea Biriș și Lorincz Szell, precum șiadministratorul special al CEH, Cristian Roșu, împreună cu reprezentantul administratorului judiciar, Emil Gros.
Grupul de firme din Coreea de Sus, format din „AKEDA” (Asociația de Dezvoltare Economică Africa-Coreea / Africa-Korea Economic Development Association – AKEDA) „Hyunday- Power Systems” și „BKB”, intenționează să cumpere și să investească la Termocentrala Mintia, astfel încât producția de energie electrică să aibă la bază grupuri pe gaz metan și panouri fotovoltaice. În acest sens, reprezentanții consorțiului sud coreean au avut întâlniri oficiale la Ministerul Energiei, după care au efectuat o vizită de informare tehnică la termocentrală, mai spun reprezentanții instituției Prefectului.
Firmele sud coreene sunt implicate în investiții în energetică și în alte țări din Europa și Asia, dar și de pe alte continente. Oficialii hunedoreni spun că județul dispune de forță de muncă bine pregătită pentru producția de energie, iar resursa umană de care va fi nevoie poate fi folosită atât din cea existentă, cât și dintre cei care se vor pregăti în școală, la nivel de învățământ mediu și superior.
Termocentrala Mintia a fost închisă, oficial, în iulie. Mai mulţi angajaţi s-au adunat atunci în curtea termocentralei pentru a protesta. Printre ei a fost prezent şi liderul Sindicatului ”Solidaritatea”, Cristian Iştoc, care a declarat că închiderea acestui obiectiv este un asasinat energetic, girat de ministrul Energiei Virgil Popescu, potrivit Stirileprotv.ro.
Coreenii ar fi interesați și de resuscitarea proiectului-mamut Tarnița, din regimul Ceaușescu și abandonat ulterior, potrivit Profit.ro. Cele 4 companii coreene interesate de Tarnița sunt Busan Korea Biotechnology (BKB), care în urmă cu 10 ani intenționa să participe la construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, Korea Western Power, Hyundai Engineering din grupul omonim și GE Global Services GmbH Korea Branch, divizie a gigantului american General Electric.