Premier Energy a raportat un profit net de 30,3 milioane de euro, în primele 9 luni, în creștere cu 12% comparativ cu 2023

Premier Energy Group 1

Premier Energy a raportat un profit net de 30,3 milioane de euro, în primele 9 luni, în creștere cu 12% comparativ cu 2023.

Compania de energie, listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, raportează venituri de 815,8 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2024, o creștere de 25% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Jose Garza, CEO al Premier Energy Group, a declarat: „Suntem încântați să raportăm rezultate solide în al treilea trimestru, marcând o creștere continuă susținută atât de performanța organică, dar și de achizițiile strategice. În ciuda provocărilor, precum costurile ridicate de echilibrare, prețurile mai scăzute ale energiei electrice și condițiile de vânt reduse din 2024, operațiunile noastre diversificate și integrate vertical au generat rezultate solide, în special în segmentul de gaze naturale, contribuind la menținerea rezilienței și stabilității generale și navigând eficient prin volatilitatea ridicată a pieței. În conformitate cu strategia noastră de extindere a capacității, am adăugat cu succes 80 MW de capacitate de generare a energiei eoliene la sfârșitul lunii iulie, consolidând creșterea diviziei noastre de energie regenerabilă în al treilea trimestru.”

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În ceea ce privește principalele rezultate operaționale, producția din sursele de energie regenerabilă deținute (RES) a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2024 o creștere de 38% față de aceeași perioadă a anului trecut, susținută de achiziții și punerea în funcțiune a noilor dezvoltări. În iulie 2024, Premier Energy a adăugat 80 MW de capacitate eoliană în portofoliu și a pus în funcțiune alți 5 MW de capacitate solară în acest trimestru. Creșterea, deși solidă, a fost atenuată de condițiile de vânt mai puțin favorabile, care au fost deosebit de slabe în primele șase luni ale anului 2024.

Grupul a înregistrat, de asemenea, o creștere de 66% față de aceeași perioadă a anului precedent la nivelul cantității de energie electrică furnizată și o majorare cu 34% a gazelor naturale furnizate, reflectând extinderea capacităților sale de furnizare de energie. Numărul clienților deserviți prin rețeaua de distribuție de gaze naturale a crescut cu 5%, consolidând astfel poziția pe piață a Grupului. În Republica Moldova, operațiunile au evoluat conform așteptărilor pe bază normalizată, cu o creștere de 8% a volumelor furnizate și un avans de 1% al numărului de clienți.

Premier Energy Group a încheiat al treilea trimestru al anului 2024 cu 2,3 milioane de clienți de energie pe piețele sale principale, înregistrând o creștere de 111% față de anul precedent, datorată achiziției CEZ Vânzare, devenită astăzi Premier Energy Furnizare.

Petr Stohr, CFO al Premier Energy Group, a adăugat: „Rezultatele din trimestrul trei, după un prim semestru plin de provocări, marchează o revenire la profitabilitatea așteptată în segmentul de furnizare de energie din România, chiar și în fața obstacolelor continue.”

În segmentul de energie regenerabilă, veniturile în România au crescut cu 6%, ajungând la 145,6 milioane de euro. Segmentul a beneficiat de achiziția unui parc eolian de 80 MW în iulie 2024, dar s-a confruntat cu provocări, cum ar fi prețurile mai scăzute la energie electrică, volatilitatea mai mare a prețurilor pe parcursul zilei, introducerea unei noi taxe de solidaritate pe producția de energie electrică începând cu aprilie 2024 și producția eoliană mai slabă.

Segmentul de furnizare de energie din România, achiziționat în aprilie 2024, a contribuit cu 181,1 milioane de euro la venituri în primele sale șase luni de când se află în proprietatea Grupului.

Divizia de gaze naturale a raportat o majorare cu 11% a veniturilor, ajungând la 223,8 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu 202,3 milioane de euro în 9L 2023. Această creștere a fost susținută de o majorare de 32% a volumelor furnizate, determinată de vânzările solide pe piața internă și de activitatea angro în afara României.

În Republica Moldova, afacerea de distribuție și furnizare a energiei electrice a înregistrat o scădere de 16% a veniturilor față de aceeași perioadă a anului precedent, fiind de 265,3 milioane de euro. Totuși, ajustând deviațiile de tarif și impactul tarifelor în energia nefacturată, veniturile normalizate au crescut cu 5% față de anul anterior, ajungând la 291,2 milioane de euro, iar EBITDA normalizată a crescut cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 31,9 milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: