Premier Energy Group, controlat de omul de afaceri ceh Jiří Šmejc, raportează un profit net de 27,8 milioane de euro la începutul anului

parc eolian

Premier Energy Group, producător şi furnizor de gaze naturale şi energie controlat de omul de afaceri ceh Jiří Šmejc, a raportat un profit net de 27,8 milioane de euro, pentru primele trei luni din 2025, comparativ cu o pierdere netă de 5,8 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului anterior, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

După listarea pe BVB, Grupul Premier Energy este deţinut în proporţie de 71% de fondul de investiţii din Cehia Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc. Šmejc este, de asemenea, CEO al PPF, cea mai mare firmă de investiţii din regiune, cu active de peste 44 de miliarde de euro.

José Garza, CEO al Premier Energy Group, a declarat: „Ne concentrăm în continuare pe stimularea creșterii, atât în mod organic, cât și prin achiziții, și pe crearea de valoare pe termen lung pentru acționarii noștri.”

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Producția de energie regenerabilă din parcurile proprii a înregistrat o creștere de 185% față de aceeași perioadă a anului trecut în T1 2025, fiind determinată, în principal, de achizițiile recente de active de energie eoliană și de punerea în funcțiune a centralei de cogenerare în a doua jumătate a anului 2024. Totuși, această creștere a fost parțial atenuată de condițiile de vânt mai puțin favorabile din România, care au condus la o scădere de 15% a producției eoliene comparabile față de T1 2024. Per ansamblu, segmentul de energie regenerabilă a înregistrat venituri de 45,2 milioane de euro, în scădere cu 7% comparativ cu T1 2024, pe fondul unui nivel mai redus al prețurilor din piața de energie electrică. Activitatea de administrare a producției regenerabile a continuat să crească din perspectiva volumelor, dar a resimțit, la rândul său, presiunea aceluiași context legat de prețuri. EBITDA aferentă segmentului a scăzut cu 17% față de anul precedent, până la 8,9 milioane de euro, fiind influențată de costuri mai mari de echilibrare, volatilitate accentuată a prețurilor intrazilnice și o producție eoliană mai redusă.

Premier Energy Furnizare, al patrulea cel mai mare furnizor de energie electrică din România, cu peste 1,3 milioane de clienți, a generat venituri de 129,3 milioane de euro și o EBITDA de 4,3 milioane de euro în T1 2025, costurile de echilibrare încadrându-se, în mare parte, în remunerarea limitată.

Divizia de gaze naturale a înregistrat o creștere de 37% a veniturilor, ajungând la 151,8 milioane de euro în T1 2025, comparativ cu 111 milioane de euro în T1 2024. Această creștere a fost susținută de o majorare cu 7% a volumelor furnizate și de prețurile mai ridicate din piață. EBITDA aferentă diviziei a crescut cu 41%, ajungând la 14,9 milioane de euro în T1 2025, susținută atât de creșterea volumelor, cât și de îmbunătățirea marjelor.

În Republica Moldova, activitatea a depășit așteptările la nivel normalizat. Creșterea veniturilor din T1 2025 în Moldova a fost determinată, în principal, de tarifele de bază mai ridicate, legate de costurile mai mari de achiziție a energiei electrice, precum și de deviațiile tarifare aferente perioadei similare din anul precedent. Veniturile au fost susținute și de contribuția celor 28 MW DC din parcurile solare construite și puse în funcțiune în cursul anului 2024 și începutul anului 2025. Astfel, veniturile din segmentul de energie electrică din Republica Moldova au crescut cu 68% în T1 2025, ajungând la 158,4 milioane de euro. Veniturile normalizate, ajustate pentru deviațiile tarifare și modificările tarifelor pentru energia nefacturată, au crescut cu 28% față de T1 2024, ajungând la 154,7 milioane de euro, iar EBITDA normalizată s-a ridicat la 14,9 milioane de euro, reflectând o creștere de 22% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Grupul Premier Energy operează prin verticale de afaceri producţia, gestionarea, furnizarea şi distribuţia de energie regenerabilă şi furnizarea şi distribuţia de gaze naturale. Grupul deţine, gestionează sau are în dezvoltare aproape 1.500 MW de capacitate de generare a energiei regenerabile (în principal eoliană şi fotovoltaică) şi furnizează electricitate la peste 2,3 milioane de puncte de consum din România şi Republica Moldova, marea majoritate fiind gospodării şi mici afaceri. Grupul deţine, de asemenea, o reţea de distribuţie a energiei electrice în Republica Moldova, care acoperă aproximativ 75% din populaţia ţării.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.