În următoarele 10-12 zile, unitatea plutitoare de stocare a gazelor naturale lichefiate (GNL) și de regazificare a gazelor naturale (FSRU) Alexandroupoli intră în faza funcționării de probă, în prezent aflându-se în proces de conectare la conducta submarină pentru transportul cantităților de combustibil, transmite publicația elenă Oikonomikos Tachydromos, citată de Rador.
Furnizarea de gazel naturale lichefiate (GNL) este o metodă prin care statele europene își diversifică aprovizionarea cu gaze pentru a scăpa de dependența de Rusia. Printre marii furnizori de GNL se numără SUA și Qatar.
La data de 23 decembrie 2023, a fost finalizată ancorarea totală a FSRU (Floating Storage Regasification Unit) în largul portului Alexandroupoli – un punct strategic în Grecia atât din punct de vedere militar, cât și energetic. De asemenea au început lucrările de conectare cu conducta submarină lungă de 24 km. Racordarea FSRU la conducta submarină de transport de gaze este de așteptat să fie finalizată până pe 20 ianuarie, dar nu este exclus ca această conectare să se realizeze chiar mai devreme.
Apoi este de așteptat să sosească prima navă încărcată cu GNL, moment care va marca începerea funcționării de probă a infrastructurii. Nu se cunosc detalii despre sursa de aprovizionare și destinatarul cantităților de gaz.
Perioada de funcționare de probă a primei unități FSRU din Grecia va dura, potrivit unor surse din cadrul consorțiului de administrare Gastrade, circa șase – șapte săptămâni. Deci, dacă testele vor fi finalizate pe baza acestui scenariu, se estimează că FSRU Alexandroupoli va fi gata de operare comercială în prima săptămână a lunii martie.
Potrivit unor informații, în perioada următoare va fi finalizată și procedura de alocare a sloturilor în cadrul FSRU către utilizatorii finali care, în urma licitațiilor, și-au rezervat poziții de stocare a unor cantități de GNL.
Cantitățile de gaze care vor fi comercializate sunt destinate consumatorilor atât din Grecia, cât și din străinătate. Prin conducta IGB, cantitățile de gaze destinate în afara pieței grecești sunt programate să fie livrate consumatorilor din Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia și România. Desigur, nu este exclus ca, prin intermediul traderilor, gazele naturale transportate de FSRU Alexandroupoli să ajungă chiar și în Moldova și Ungaria.
Infrastructura plutitoare de la Alexandroupoli este o nouă poartă alternativă de gaze pentru Europa, oferind posibilități pentru o mai mare independență energetică a țărilor UE. (Traducerea: Carolina Ciulu)