Pentru prima dată, județul Timiș va avea buget participativ. Un milion de euro sunt alocați pentru cetățenii cu idei. Practic, suma alocată va sta la dispoziția locuitorilor cu domiciliul sau sediul social pe raza județului Timiș care vin cu idei de proiecte din domenii diferite. Ideile vor fi selectate și apoi votate pe o platfomă online.
„Ideile vor fi verificate de o comisie, vom verifica dacă țin de atribuțiile Consiliului Județean și, dacă respectă criteriile de eligibiltate, vor merge mai departe. Apoi va fi lansat procesul de selecție a proiectelor, cu un singur vot, într-o singură etapă. Urmează implementarea cu celeritate, dar ținând cont de complexitate, în următorii ani începând cu 2021. În perioada imediat următoare vom stabili calendarul campaniei, crearea platformei web dedicate, în care cetățenii vor descărca formularul pentru ideile de proiecte”, a declarat Marian Vasile, managerul județului Timiș.
Proiectele pot fi din domenii sociale sau culturale, educație, sănătate, turism sau sport. Un proiect va fi finanțat cu cel mult 500 de mii de lei până la epuizarea sumei alocate de către autoritățile locale.
„Doresc să adresez un apel mediului educațional, cultural sau ONG-urilor, tuturor timișorenilor și timișenilor să vină cu proiecte care să aducă un plus de valoare comunității noastre. Este un exercițiu democratic prin care, pe un fond alocat, timișenii depășesc nivelul pe care îl aveau înainte, de a fi doar consultați, și încep să contribuie direct la distribuirea banilor, fie prin înscrierea unui proiect, fie prin votarea lui sau sprijinul acordat în implementare. Bugetul participativ e un instrument prin care se încurajează transparența în administrație și crește încrederea în instituții. Ca să poată veni cu inițiative și să poată înscrie idei fezabile, cetățenii care se implică sunt încurajați să cunoască modul în care sunt alocate resursele la nivelul întregului județ și modul în care funcționează Consiliul Județean”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Bugetul participativ este un program pilot în Timiș. În județele Bihor și Sibiu, de exemplu, acest proiect se derulează deja de doi ani.