Premierul Florin Cîțu anunță că legea privind consumatorul vulnerabil ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022

Florin-Citu-2

Premierul Florin Cîțu a anunțat, joi, că va accelera aprobarea legii privind consumatorul vulnerabil, astfel încât prevederile ei să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, nu din septembrie, cum prevede actualul proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament.

„Consumatorul vulnerabil. I-am cerut ministrului Energiei să vină cu o soluție și vom avea o soluție de a finanța și de aproba mai repede consumatorul vulnerabil, pentru că aceste companii (din energie, n.e.) au profituri mai mari decât au avut până acum și putem acolo să transferăm. Trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, deci trebuie aprobat cât mai rapid”, a declarat premierul.

El a precizat că participă la o întâlnire cu reprezentanții autorităților și companiilor din energie (ANRE, ministrul Energiei, Consiliul Concurenței, OPCOM, Transelectrica) pentru a înțelege ce se întâmplă cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze.

„Am două obiective la acea întâlnire. Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Știu că există mai multe explicații: și creșterea prețului pentru acele certificate verzi și așa mai departe. Am chemat Consiliul Concurenței, pentru că este diferență mare de la piață liberă la piață concurențială. Vreau să mă asigur că România îndeplinește condițiile unei piețe concurențiale. Piață liberă înseamnă un lucru, dar doar dacă ai piață concurențială prețurile pot să și scadă”, a afirmat Cîțu.

Piața de energie a fost complet liberalizată din acest an, de la 1 ianuarie la gaze naturale și de la 1 iulie la energie electrică, lucru care a dus la o serie de scumpiri importante ale energiei.

De asemenea, în Parlament există un proiect de lege care stabilește măsuri de protecţie socială pentru consumatorul de energie vulnerabil, care ar urma să se aplice începând cu septembrie 2022 pentru iarna 2022-2023. Ministrul Energiei spunea anterior că vrea să devanseze acest termen, în aşa fel încât consumatorii vulnerabili să poată fi sprijiniţi financiar la plata facturilor începând cu iarna acestui an, nu din anul 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *