Premierul Marcel Ciolacu afirmă că unele produse s-au ieftinit „chiar cu 50%”, după plafonarea adaosului comercial: „Sper că va duce inflația la o singură cifră, chiar de luna viitoare”

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că ordonanța care a plafonat adaosul comercial la alimente a făcut ca la unele produse să fie prețuri scăzute „cu 35% și chiar 50%” și că speră ca măsura să ducă inflația la o cifră „chiar de luna viitoare”

„Sunt prețuri scăzute cu 35 și chiar 50% la unele produse. Sunt sigur că această măsură începe deja să ajute concret milioane de oameni și, mai ales, această măsură va duce rapid inflația la o singură cifră. Sper chiar de luna viitoare”, a afirmat premierul, în deschiderea ședinței de Guvern.

Și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat miercuri că preţurile la alimentele de bază au scăzut între 30 şi 50% după ce a fost adoptată ordonanța privind reducerea adaosurilor comerciale la produsele de bază.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, inflaţia în luna iunie a fost de 10,3%.

Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare au fost limitate, începând de marţi, 1 august, pentru o perioadă de 3 luni, ordonanţa de urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază fiind aprobată de Guvern în data de 30 iunie 2023, după cum a scris Economedia aici.

Alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu “000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *