Guvernul trebuie să vină cu o reformă fiscală „predictibilă” și „echitabilă” în 2025-2026, pentru a putea asigura creșteri sustenabile de pensii, deoarece „este inuman” să avem o pensie medie de 1.980 lei, a declarat luni premierul Marcel Ciolacu, la Summit-ul Autorităților Publice Locale din România. El a afirmat că reforma administrativă trebuie făcută, chiar dacă nu se va pune în aplicare în 2024.
Ciolacu a precizat că susține în continuare legea pensiilor, contestată de PNL, care ar duce la o creștere cu 40% a bugetului pensiilor – după cum a spus ministra Simona Bucura Oprescu (PSD).
„Când vorbim de PNRR, nu ar trebui să vorbim în primul și primul rând despre bani, ci în primul și primul rând despre reforme care sunt în PNRR. Acesta era adevăratul pericol. Știu că s-au luat acele măsuri fiscale. Mai nou discuția aprinsă pe legea pensiilor, dacă este sau nu sustenabilă, anul acesta, anul viitor, în anii viitor. Dacă dumneavoastră credeți că trebuie să continuăm cu o pensie medie pe luna octombrie de 1.980 lei, vă anunț că nu se mai poate. Este inuman. Avem cel mai scăzut prag al sărăciei din Europa, nu se poate așa ceva”, a declarat premierul.
El a afirmat că pentru a găsi sustenabilitate este nevoie de o reformă fiscală „echitabilă” și „predictibilă” în anii următori, în 2025-2026.
Premierul a mai spus că „trebuie să venim cu reforme atât la nivel central, cât și la nivel local.
„Reforma administrativă trebuie făcută. Cu adevărat, nu se va pune în aplicare în 2024, dar ea trebuie să pornească de la dumneavoastră. Cel mai ușor pentru noi, politicienii, este să venim cu o lege și să spunem că sub 2.000 de locuitori nu mai există nicio comună. Este foarte greșit să avem cu această abordare. Abordarea nu trebuie să fie matematică. Pentru o reformă administrativă ne trebuie un plan, pe care să îl construim cu consultanță, cu discuții și nemaicăutând întotdeauna să reinventăm apa caldă. Trebuie ritmul…”, a afirmat Ciolacu.
”Provocarea mea de a veni cu un buget în acest an, astfel încât dvs. să vă puteți construi din februarie noile proiecte. Nu v-a confiscat nimeni nici un ban din fondurile administrației locale. România nu are o problemă macroeconomică, are o problemă în ce privește deficitul și prioritizarea cheltuielilor. S-a cheltuit prea mult în toate direcțiile și am uitat ceva esențial: până pe 31 decembrie închidem exercițiul financiar multianual al UE. Nu putem să ne întoarcem să vorbim de o absorbție de 54%, ca la precedentul buget. Trebuie să avem o absorbție cu 9 în față”, a mai spus șeful PSD.