La remarca potrivit căreia încă este tânăr, Mugur Isărescu a afirmat: „Nu mai sunt. Am fost odată, dar sunt totuşi mulţi ani de atunci. (…) Nici nu depinde de mine şi n-avem şi rost să facem o discuţie din tema asta. Depinde de Parlamentul României. Noi, membrii Consiliului, stăm până în ultima clipă, ţinem frâiele şi, pe urmă, le dăm mandatul boardului viitor. Am făcut atât, atât, atât, mai trebuie făcută asta”.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că îl susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la conducerea Băncii Naționale a României (BNR).
„România are nevoie de stabilitate monetară și cred că domnul Isărescu trebuie să mai ia un mandat la BNR”, a declarat Marcel Ciolacu la emisiunea Insider Politic de la Prima News.
Întrebat dacă este în regulă ca Mugur Isărescu să mai stea la BNR, ținând cont că conduce banca din anii 1990, Marcel Ciolacu a răspuns. „Vedeți contextul. În acest moment eu îmi doresc stabilitate monetară și domnul Isărescu pe plan internațional este un om recunoscut. Acum vorbesc din funcția de prim-ministru. Trebuie un partener la bancă. Și vedem că am ținut cursul. A crescut dobânda… cât a crescut în alte state. E normal să discut cu guvernatorul. Credeți că această scădere a inflației se face fără un mecanism bine gândit și cu discuții foarte serioase unde trebuie să intervină statul și de unde vine inflația? Cel puțin pentru această perioadă, totuși încă de instabilitate economic și fragilă stabilitate, cred că e persoana potrivită”, a declarat premierul.
Structura Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României va fi modificată în toamna acestui an, când mandatele celor nouă membri expiră. Actuala conducere a preluat mandatele pe 11 octombrie 2019, deci procedurile ar trebui să se desfășoare în octombrie-noiembrie anul acesta.
În luna februarie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu (74 de ani), întrebat dacă a luat o decizie de a continua la conducerea BNR, având în vedere că în acest an îi expiră mandatul, declara: „Noi nu putem să luăm nicio decizie. Parlamentul hotărăşte, partidele politice, aşa cum spune legea. Noi trebuie să ne facem aici datoria până în ultimul moment. Şi să dăm Consiliului următor o situaţie stăpânită”.
El a fost întrebat dacă personal îşi doreşte un nou mandat la şefia Băncii Naţionale a României.
„Nu pot să vă spun dorinţele mele personale, că mă ruşinez. Din când în când trebuie să mă uit la buletin. Deci a apărut clar această problemă, nu?”, a adăugat guvernatorul BNR.