Premierul Marcel Ciolacu: Până la 31 august trebuie să finalizăm renegocierea PNRR / Nu vom avea concedii, suntem într-o cursă contratimp să accesăm toți banii europeni disponibili

bani, spaga, mita, euro sursa foto: Unsplash

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că până la 31 august trebuie finalizată renegocierea PNRR, acesta fiind termenul maxim până la care România poate realiza acest lucru.

„Până la 31 august trebuie să finalizăm renegocierea PNRR. Toți miniștrii care coordonează reforme trebuie să facă un efort pentru a regândi priorități și a reajusta proiecte. Nu vom avea concedii, suntem într-o cursă contratimp să accesăm toți banii europeni disponibili”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Context. Guvernul României a ratat ținta 30 aprilie pe care și-o stabilise pentru a transmite cererea formală de renegociere a PNRR cu Comisia Europeană. Renegocierea poate avea loc până cel târziu 31 august. De ce e importantă această întârziere? Cu cât e prelungită renegocierea cu Comisia Europeană, cu atât cresc șansele ratării unor investiții sau modificări în PNRR, un program care are ca termen-limită anul 2026.

Motivele principale pentru care România vrea renegocierea PNRR:

  • Trebuie să transmită Comisiei Europene la ce investiții renunță după ce suma totală a granturilor nerambursabile din PNRR a scăzut cu 2,1 miliarde de euro. Scăderea sumei e provocată de faptul că România a avut în 2021 o creștere economică mai mare decât cea prognozată în 2020, când a fost aprobat PNRR.
  • Trebuie să includă în PNRR un alt program al UE, numit RepowerEU – un plan pentru economisirea energiei, producerea de energie curată și diversificarea surselor de energie. României îi revin circa 1,4 miliarde de euro și trebuie să includă în PNRR și obiectivele din RepowerEU.
  • România vrea să renegocieze anumite prevederi/ținte/jaloane din PNRR fie din motive obiective (impactul creșterii prețurilor la materialele de construcții asupra unor investiții), fie din motive politice (eliminarea plafonului de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile)

sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *