Accesând butonul „învață-mă” românii pot trimite mesaje cu subiectele care îi preocupă: „Te reprezint. Voi fi prezent în ședințele de guvern în numele tău”, transmite Ion pe pagina lui, deși nu este clar care va fi rolul acestuia, ce se va întâmpla cu mesajele lăsate de populație și care vor fi urmările ”consilierii”.

Nicolae Ciucă: ”Cum pot românii să te învețe?

ION: „Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa pot învăța să-i reprezint, ca într-o oglindă, noi suntem ION”, a fost o scurtă secvență din dialogul celor doi.

Conform platformei, „ION este o inițiativă tehnologică și de cercetare dezvoltată pro bono de către experți în inteligența artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu”. „ION va reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real dintre cetățeni și guvernanți, un sistem care va folosi inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile românilor de pretutindeni, pentru a-i ajuta să se facă auziți”, arată site-ul.

Conform platformei, ION este un proiect dezvoltat în ecosistemul Humans.AI. Compania este un startup românesc de inteligență artificială. Printre parteneri se regăsesc și unele universăți din România, precum Universitatea de Vest Timișoara sau Universitatea Babeș Bolyai.