Premierul Nicolae Ciucă: Este foarte posibil ca inflația să se apropie de 10%, în 2023

bani inflatie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că, din datele pe care le-a primit, există o tendință în scădere a inflației pentru anul 2023 și este foarte posibil ca inflația să se apropie de 10%.

„Datele legat de inflație pentru luna noiembrie – s-a ajuns la aproape 17%, în comparație cu luna noiembrie din anul 2021. Putem spune că inflația în anul 2021, în luna noiembrie, a fost mult mai mică în comparație cu celelalte luni din anul trecut. În analiza pe care am făcut-o atunci când am primit aceste cifre a rezultat foarte clar că la sfârșitul anului inflația pe 2022 nu va depăși 13%. Am discutat cu specialiștii de la ministerul de Finanțe, cu specialiștii de la Banca Națională și am încercat să identificăm evoluția viitoare pentru 2023. Din datele pe care le-am primit, există o tendință în scădere a inflației pentru anul 2023 și, așa cum rezultă din analiză, este foarte posibil ca inflația să se apropie de 10%”, a declarat premierul.

Ciucă a precizat că Guvernul a luat toate măsurile pe care le-a avut la dispoziție.

„Este vorba despre fondurile pe care le-am avut în bugetul de stat pentru a sprijini populația vulnerabilă. Știm foarte bine care este nivelul de salarizare în țara noastră și aceasta nu s-a realizat anul acesta doar din cauza inflației. Sunt elemente care au stat pe masa guvernului și vor sta în continuare. Știți foarte bine măsurile pe care le-am luat prin pachete de sprijin pentru populația vulnerabilă. Rostul nostru a fost să asigurăm echilibrul economic, creșterea economică, să aducem cât mai mulți bani la bugetul de stat, ca să putem să avem la dispoziție sumele necesare să îi sprijinim pe cei care sunt cu adevărat vulnerabili. În bugetul de stat pe anul 2023 am avut aceeași abordare, să continuăm să investim în economie, să asigurăm creșterea economică și să nu intrăm în trendul deja previzionat de scădere și de intrare în recesiune economică”, a mai spus premierul.

El a afirmat că toate instituțiile și naționale și internaționale ne prevăd o creștere economică. „Sigur, nu la fel de mare ca cea de anul acesta, dar o creștere economică. Asta ne dă garanția că vom putea să avem la dispoziție sume prin care să asigurăm creșterea salariului minim și continuarea sprijinirii populației vulnerabile”, a menționat Ciucă.

Foto: Pixabay

Comentarii

  1. E o varianta!
    Ecnomic e imposibil.
    De la 20% la 10%!
    Istoric, in ultimii 33 de ani, nu s-a intamplat!
    Probabil va fi intre 15-20% mai ales ca scumpirile de energie, materii prime, combustibil, vor continua in semestrul I iar efectul de runda 2 si 3 va fi colosal.
    Iar mult trambitatele mariri de salarii si pensii s-au propagat deja in hipermarket-uri cu cresteri de pret la raft de 20-30%.
    De acum si vor fi in si in continuare!
    Dobanzile au stagnat in sistemul bancar pe surse, creditarea a incetat iar in urmatoarele luni dobanda pe surse va cobori.
    Scade trendul de economisire iar excesul de lichidititati se duce in consum alimentând inflatia in 2023.
    Iar bugetul s-a construit cu alte cifre!😪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *