Premierul Nicolae Ciucă, în campanie de imagine: Investițiile au ajuns la un nivel record din banii de la buget. România ar putea ajunge în top 10 cele mai complexe și sofisticate economii din lume până în 2030

Nicolae Ciucă Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că investițiile cu bani de la buget au ajuns la un nivel record, deși chiar el recunoaște că nu au atins nivelul programat, însă afirmă că, ținând cont că universitatea Harvard a numit România a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii, țara noastră are potențialul de a ajunge în top 10 până anul 2023.

„Avem vești foarte bune legate de ceea ce înseamnă programul de investiții, așa cum ne-am asumat prin obiectivele de guvernare. Astfel, la sfârșitul anului 2022 cifra totală a investițiilor se ridică la 73 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă un record pentru investițiile din țara noastră din banii de la buget. Sigur, am avut 88 de miliarde alocate prin buget. Trebuie să recunoaștem că nu am reușit să atingem obiectivul de 100%, dar, ținând cont de condițiile în care s-a derulat activitatea economică și bulversarea pe care a creat-o creșterea prețuilor la materiale și, desigur, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru a reuși să acoperim, să compensăm această creștere la materiale, ne-a ajutat ca în a doua parte a anului să reușim să gestionăm cum trebuie domeniul investițiilor și, iată, să putem să avem această cifră. Cifră care, practic, vine și confirmă încă un trend cât se poate de pozitiv pentru economia noastră, dincolo de creșterea economică. Și anume faptul că cea mai mare parte a bugetului nu se realizează pe consum, așa cum eram obișnuiți, ci iată că investițiile încep să aibă o contribuție majoră la bugetul de stat. Practic, este și rodul activității dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri din țara noastră și o dovadă de încredere că măsurile, așa cum au fost discutate, au asigurat predictibilitate și oportunități pentru a putea să investească într-o serie de domenii de activitate care se înscriu într-o paletă și complexă și sofisticată”, a afirmat premierul.

Ciucă a declarat că România are potențial să ajungă în top 10 cele mai sofisticate economii din lume până în 2030.

„Am folosit aceste sintagme pentru că practic am dorit să redau concluziile unui studiu al departamentului economic al academiei Harvard, care vine și ne confirmă că România a devenit a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii și are potențial ca să continue să crească în acest clasament și până în 2030 rezultatele să o împingă undeva în primele 10. Este o recunoaștere pe care, de aici de la masa Guvernului, trebuie să o adresăm tuturor cetățenilor României, mediului de afaceri, trebuie să recunoaștem că în continuare este nevoie de măsuri pentru sprijinirea capitalului românesc. Am discutat cu miniștrii să facem în așa fel încât să venim cu măsuri concrete să sprijinim capitalul românesc și să aliniem demersurile noastre cu dorința de investiții din capitalul străin”, a precizat el.

El a mai spus că anul trecut au fost și investiții străine record.

„Cifra pe care au atins-o investițiile străine în economia românească – nu avem încă datele finale. Cert este că la finalul lunii octombrie depășisem anul în care am avut cea mai mare valoare a investițiilor străine directe în România, anul 2008, unde valoare ajunsese la 9,2 miliarde. Deși nu avem toate cifrele pe masă, totuși putem spune că ne-am atins obiectivele pentru realizarea bugetului în valoare nominală. Practic, discutăm de la o creștere față de 2021 de la 1.187 miliarde la 1.386 miliarde, în valoare concretă putem să discutăm de aproximativ 40 de miliarde euro creștere anul 2022”, a afirmat Ciucă.

Premierul a subliniat și contribuția pe care au avut-o fondurile europene.

„A fost anul în care am reușit să atingem o absorbție de 73% din cadrul financiar 2014-2021, practic o creștere cu 20 de procente față de 2021. De asemenea, este anul în care am realizat cea mai mare absorbție, de 11,3 miliarde, fonduri de coeziune și PNRR. Așa cum subliniam în ședința de Guvern trecută, avem nevoie, pentru a putea să menținem ritmul acesta de absorbție, ca în fiecare an să reușim să atragem minim 10 miliarde din fondurile europene”, a mai spus el.

Reamintim că, recent, în presa internațională au apărut mai multe articole care ilustrează România într-un mod extrem de favorabil din punct de vedere economic.

De exemplu, o analiză Reuters publicată luni arată că economia României ar urma să depăşească în acest an economiile statelor vecine care stagnează, ajutată de fondurile europene, o monedă stabilă şi de investiţiile străine, stimulate în parte şi de relocarea activităţilor din Rusia şi Ucraina.

Acest articol îl citează pe premierul Nicolae Ciucă, care a spus că Guvernul de la Bucureşti vrea să acceseze anual peste 10 miliarde de euro în acest an, echivalentul a 4% din PIB, din finanţarea europeană în valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro care va fi pusă la dispoziţia României până în 2027.

Singurele aspecte negative din articol sunt următoarele: „În continuare există însă unele obstacole pentru economie românească, precum deficitul de cont curent mare, îmbătrânirea populaţiei şi birocraţia care a îngreunat dezvoltarea infrastructurii. Reducerea deficitului fiscal va fi dificilă înaintea alegerilor din 2024”.

Același articol a fost preluat și adaptat a doua zi și în publicația Huffington Post Grecia.

Totodată, un articol Deutsche Welle arăta că „România, odinioară una din ţările sărace ale Europei, cunoaşte în prezent un mare avânt. Şi graţie fondurilor europene România a devenit a doua economie naţională din Europa de Est, după Polonia”.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii

    • România ar putea ajunge în top 10 cele mai complexe și sofisticate economii din lume până în 2030, daca plagiatorii si impostorii ar fi inlaturati de la conducerea tarii, daca justitia ar functiona, daca infractorii si coruptii ar ajunge la puscarie, nu in guvern si in parlament.

  1. O economie ,, sofisticata ” este o economie in care cetateanul truditor este furat . O economie sofisticata este o economie cu foarte multe fluxuri financiare ( create artificial ) , fluxuri in care guvernarea se interpune prin impozitare . Guvernantii au aflat ca pot trai regeste impunind prin legi taxe si impozite pentru beneficiul lor personal . Capuse ordinare pe corpul social sanatos al poporului .

  2. Daca ne uitam la Bond-urile scoase de RO pe pietel einternationale vedem ca sunt in aceeasi categorie de dobanda( risc) cu: tunisia, Turcia, Moldova si Albania.
    Omul nu intelege nimic, a iesit la raport si a citit de pe o fituica scrisa de niste aghiotanti.
    Top 10 sau Top 5,… nici nu conteaza chiar daca era adevarat. Bunastarea generata se simte doar la camarila de partid(e) USL. Restul zambesc stirb de fericire cand primesc un voucher de 200 ron.

  3. Poftim?!!!
    “România ar putea ajunge în top 10 cele mai complexe și SOFISTICATE economii din lume până în 2030”?!!!
    Hai, lasa-ma, ca m-am dus la DEX cand am citit termenii “sofisticati” ai premierului semianalfabet?!
    Pe hartiile guvernantilor suntem “sofisticati” bine de tot, in realitate aproape jumate de Romanie traieste in saracie!(scuzati rima, dar asa e!!), jumate din forta de munca activa e plecata din Tara si continua sa plece(mai ales cei bine pregatiti si cu calificari inalte!), scaderea demografica e alarmanta, imbatranirea populatiei si emigrarea continua a tinerilor sunt mari semne de intrebare pentru prezentul si mai ales viitorul Romaniei, dar ele NU sunt deloc de bagat in seama pentru asemenea “economie sofisticata” cum debiteaza mintea premierului care citeste balivernele scrise de consilieri de acelasi calibru cu el!!!!!!

  4. Ceea ce este evident .Romania nu s-a grabit niciodata nici la extractia din zacamintele de gaze sau de aur si nici la cele de uraniu cum nu s-a grabit nici in a aduce in anii trecuti tehnologii ocidentale ce acum au devenit istorie .Romania are resursele necesare dezvoltarii . Intreg sistemul economic si militar va avea doar tehnologie de ultima generatie si asta datorita deciziilor anticipative ale presedintelui Iohannis ce au fost puse in practica de actualul Guvern , masuri ce au contribuit la dezvoltarea unitatii intregului Occident pe mai toate palierele existentialiste .O numar de alte state au pariat gresit .Toate noile contracte sunt purtatoare de noi tehnologii , de la cele nucleare la cele energetice .Suntem pe un val tehnologic nicind existent in Romania .De la IT la expertiza tehnologica si militara avem un cuvint greu de spus in NATO si UE. Pina in 2028 si probabil si mai departe ,actuala coalitie aflata la guvernare, va dispune de toate resursele posibile obtinute din PNNR (cu ajutorul UE) si pina la noua tehnologie nucleara americana .Ciuca are perfecta dreptate .

  5. A…a…..a…
    pentru unul care vorbeste numai in “a”-uri (doar alea sint ale lui!) pina si 1+1 este ceva extrem de sofisticat.
    Asta nu-l impiedica, insa, sa faca planuri cincinale, dupa fiecare noapte in care are polutii, pe care le revarsa apoi peste poolime.

  6. … asta a uitat ca azi trebuia sa vorbeasca-n public si si-a pornit ziua cu litra de rachie, ca pe vremuri cind era inca soldat mioritic

  7. Cind a fost cocotat la putere, acest porcan avea un singur proiect PROPRIU de tara: sa ne infiga in c#r la fiecare cite un drapel si sa cintam tricolorul incolonati in patru labe.
    Asta pe linga proiectul impus de junta militaro-mafiota, care la cocotat p.m., acela de a mari permanent privilegiile ‘specialilor’.
    Acum, dupa vizita la granita coreei de nord, se vede conducatorul celei de-a 10-a putere in lume. Si asta doar cintind tricolorul si bagind bani pentru consumul juntanilor.
    Pe asta l-a cautat cineva daca este intreg la cap?

    • Nu e atat de prost pe cat e de ticalos. Face publicitate in media cu desfiintarea dosarului cu sina desi dupa 30 de ani nici un sfert din institutii n-au baza de date si n-au digitalizay si securizat arhivele iar in justitie dosarul digital este o escrocherie totala, dispar probe si documente atat din cel cu sina cat si din cel digital. Un judecator de la CA Pitesti spunea in sala, fratilor n-are rost sa ne mai judecam, dupa ce au constatat disparitia unui set de probe si documente falsificate.

    • E foarte greu de inteles, crede-ma!
      Am cautat in DEX: sofisticat nu inseamna deloc DIVERS!!!
      SOFISTICAT= artificial, complicat, căutat, nenatural, prețios.

      Deci, departe de caracteristicile unei Economii “diverse”!
      Care din cate stiu eu poate fi: economie dezvoltata(SUA), economie moderna si diversificata(Israel), economie de piață bazată pe capitalism de stat(China), economie subdezvoltata, economie de piata(capitalista), economie socialista(planificata de stat, cea din vremea lui Ceausescu)), economie circulara(mai nou!), economie subterana…
      De Economie sofisticata nu am auzit… iar premierul Ciuca n-ar sti sa explice ce inseamna daca ar fi intrebat, pariez!

      • economie sofisticata ,împreuna trebuie citite, e simplu. economie principal atribut sofisticat poți pune si alt atribut daca vrei (diversa, ramificata , etc.), cuvântul economie este baza .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *