Premierul Nicolae Ciucă: Nu avem timp pentru renegocierea PNRR. Renegocierea ar însemna pierdere de timp și bani

Redacția oct. 28, 2022 1 comentarii
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că nu este timp pentru renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o renegociere însemnând pierdere de timp și bani. În schimb, el a spus că vor fi înlocuite punctual proiecte care nu au șanse să fie terminate la timp, până în 2026, precum magistrala de metrou M4.

Principalele declarații din deschiderea ședinței de Guvern:

Au fost discutate de principiu subiectele legate de plafonul de 9,4% pentru pensii și am convenit cu doamna președintă (a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, n.r.) ca acest indicator să paotă fi înlocuit cu indicatori de disciplină fiscală, având la bază studiul Băncii Mondiale, iar detaliile tehnice vor fi stabilite la nivelul comisiilor de specialitate.

În ceea ce privește angajamentul nostru pe decarbonare, am convenit că în actualul context este nevoie ca la nivelul UE să se ia măsuri astfel încât să ne asigurăm securitatea energetică. România s-a coordonat și va continua să se coordoneze cu Comisia Europeană, în ansamblul deciziilor care s-au luat și care vor fi luate în continuare pentru a putea să avem garanția securității energetice. În conformitate cu planul propriu privind decarbonarea, anul acesta ar urma ca la 31 decembrie să fie scoase din producție două grupuri energetice, fiecare de câte 300 MWh, grupuri care, așa cum am convenit, să poată să fie trecută în rezerva tehnică, pentru a fi disponibile să fie repornite ori de câte ori va fi nevoie pentru asigurarea energiei și echilibrarea sistemului.

Am discutat elementele de infrastructură de trasport, ținând cont de situația în care este necesar să căutăm modalități prin care să se asigure refacerea fluxurilor de aprovizionare.

În principiu, toate aceste discuții au fost agreate în sensul în care modificările de adaptare în interiorul PNRR să poată fi agreate tehnic. De exemplu, în PNRR este asumat să finalizăm magistrala M4 de metrou. Dar, ținând cont că nu este încă un proiect matur și nu există timpul necesar ca până în 2026 să fie finalizat, există posibilitatea ca această magistrală să fie înlocuită cu o alta care să poată să fi finalizată și să asigure absorbția banilor.

Practic, în tot acest ansamblu al discuțiilor convenite, concluzia este că avem nevoie să facem aceste ajustări. Timp de renegociere nu avem, pentru că ar însemna o pierdere atât de timp, cât și de resurse. Practic, angajamentul de a implementa PNRR și de a face în așa fel încât să realizăm întreaga absorbție de fonduri financiare din granturi și din împrumuturi să nu se realizeze în proporție de 100%.

Angajamentul nostru este să facem tot ce este posibil, astfel încât împreună cu staff-ul tehnic de la ministerele de linie, cele care sunt coordonatoare de reformă, și staff-ul tehnic de la Comisie, să agreăm și să găsim acele soluții astfel încât să reușim implementarea PNRR.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

  1. Mare mincinos acest general plagiator….Nu ieri se lauda ca a renegociat PNRR-ul si ca se modifica unele jaloane, ca vor creste pensiile specialilor, ca se va ridica MCV-ul de pe mafia din Justitie ce i-a curatat bubele si MAI, etc, etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *