Premierul Ungariei anunță suprataxarea băncilor și multinaționalelor / Profitul suplimentar ar urma să fie reținut de stat pentru „cheltuieli generale”

G4Media mai 25, 2022 0 comentarii
viktor orban, premier ungar, prim-ministru maghiar, conservator, ungaria

După ce miercuri a fost decretată „Starea de Urgență” în Ungaria – regim care permite Guvernului Orbán să ia decizii rapid, trecând peste procedurile juridice obișnuite – joi a fost prezentată o altă măsură care va afecta multinaționalele și băncile. Premierul Viktor Orbán a anunțat printr-o declarație oficială că „profitul suplimentar” al companiilor multinaționale și al băncilor va fi reținut de stat, pentru „protejarea cheltuielilor generale” ale țării.

În anunțul oficial, postat și pe Facebook, Orbán subliniază că prețurile la energie continuă să crească, ceea ce face din ce în ce mai dificilă și mai costisitoare protejarea familiilor maghiare, iar armata, de asemenea, trebuie protejată imediat, în contextul războiului din țara vecină, Ucraina.

„Între timp, odată cu creșterea ratelor dobânzilor și a prețurilor în creștere, băncile și marile multinaționale culeg profituri tot mai mari și profituri suplimentare. Prin urmare, guvernul a decis să înființeze un fond de apărare și un fond de urgență”, a spus Orbán, citat de 24.hu.

El a enumerat că sunt vizate de această măsură băncile, firmele de asigurare, marile lanțuri de retail, companiile energetice și comerciale, companiile de telecomunicații și companiile aeriene. Toate vor avea obligația să plătească o mare parte din profiturile suplimentare în cele două fonduri menționate. Măsura ar urma să fie impusă pentru anii fiscali 2022 și 2023.

„Cei care fac profit suplimentar în această situație de război sunt așteptați să ajute oamenii și să contribuie la costurile de apărare ale țării”, a precizat Orbán, fără a detalia însă ce înseamnă  „profitul suplimentar” pe care urmărește să-l încaseze de la companii.

Premierul Ungariei s-a limitat să spună că „detaliile și cifrele” vor fi prezentate după ședința guvernamentală de mâine. Briefing-ul guvernului va începe joi, de la 14:30.

Viktor Orbán

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *