Președintele a promulgat legea care modifică organizarea și funcționarea EximBank. Inițiativa fusese propusă din 2020, în perioada pandemiei, și era necesară pentru gestionarea ajutoarelor de stat

Eximbank

Președintele Klaus Iohannis a semnat azi decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 127/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea și funcționarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK – S.A, arată administrația prezidențială. Inițiativa e din 2020, din perioada pandemiei, iar modificarea cadrului legal era necesară pentru ca EximBank să poată implementa noul portofoliu de produse cu componentă de ajutor de stat și de minimis.

Prin Ordonanță de Urgență a Guvernului s-a propus crearea cadrului legal pentru prezentarea distinctă, la nivel de reglementare, a activităţii desfăşurate de EximBank în nume şi în cont propriu şi a activităţii promoţionale desfăşurate în numele şi în contul statului, “pentru asigurarea transparenţei în raport cu părţile interesate şi accentuarea separării operaţionale şi funcţionale între cele două tipuri de activităţi”.

Ca urmare a diversificării activității EximBank în numele și contul statului prin introducerea noului portofoliu de produse, este necesară modificarea articolului 2 al Legii 96/2000 republicată, referitor la obiectivele generale ale EximBank, se arăta în OUG.

OUG sublinia că, pentru ca EximBank să poată implementa noul portofoliu de produse cu componentă de ajutor de stat și de minimis, precum și pentru continuarea activității aferente produselor existente pe care EximBank le oferă în numele și contul statului în condiții de piață este necesară modificarea cadrului legal cu prevederi privind fondurile puse la dispoziţia EximBank pentru susţinerea mediului de afaceri.

Detalii AICI

Inițiatorii explicau la acea dată că a fost identificată necesitatea modificării Legii 96/2000 pentru ca EximBank să poată acționa în vederea atingerii obiectivelor urmărite la nivel guvernamental prin implementarea programului de suport al economiei naționale, având în vedere specificul componentelor de ajutor de stat și de minimis pe care le prezentau (atunci) noile instrumente de susținere a activității companiilor mari din România.

Era vorba chiar de “Caracterul de urgență al modificării Legii nr. 96/2000”. “Pentru parcurgerea fără întârziere a etapelor concrete, de implementare a măsurilor de sprijin cu componentă de ajutor de stat, inclusiv a celor supuse aprobării Comisiei Europene, şi susţinerea coerenţei demersului naţional în concordanţă cu acţiunile instituțiilor financiare naționale cu rol de promovare din statele membre ale Uniunii Europene, este necesară asigurarea certitudinii juridice şi crearea temeiului legal pentru ca EximBank să poată direcționa fondurile existente și noile alocări bugetare pentru instrumentele financiare destinate companiilor afectate de pandemia COVID-19″, se arăta în nota de fundamentare.

Pentru asigurarea certitudinii juridice privind separarea organizațională și funcțională a activităţii desfăşurate de EximBank în nume şi cont  propriu de activitatea promoţională desfăşurată în numele şi în contul statului prin implementarea măsurilor de sprijin şi de ajutor de stat autorizate în temeiul reglementărilor Uniunii Europene,

Nota de fundamentare mai menționa că, în cazul neadoptării Ordonanței de urgență pentru completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea și funcționarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK – S.A. vor exista consecințe negative atât în ceea ce priveşte implementarea în numele și contul statului a schemelor de ajutor de stat supuse aprobării Comisiei Europene având ca beneficiari companii mari şi IMM-uri cu cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei în anul 2019, inclusiv a celor care desfăşoară activităţi de export, precum şi în ceea ce priveşte accesul acestei categorii de operatori economici la lichidităţile necesare pentru continuarea activităţii şi participarea acestora ca forţe motrice la dezvoltarea şi relansarea economică a României.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *