Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei: Inflaţia se va atenua semnificativ din 2024 / El se așteaptă la o inflație de 7 la sută în 2023

Bundesbank

Va fi nevoie de mai mult timp pentru ca inflaţia să scadă la ţinta Băncii Centrale Europene de 2%, este de părere Joachim Nagel, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), transmite Bloomberg.

Într-un comentariu pentru postul de televiziune RTL/ntv, şeful Bundesbank a declarat marţi că se aşteaptă ca rata inflaţiei în Germania să scadă în decembrie, în urma plafonării preţului gazelor, introduse de Guvern.

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în Germania s-a situat la 10%, a confirmat săptămâna trecută Oficiul federal de statistică.

În 2023, rata anuală a inflaţiei se va atenua la 7%, înainte de a scădea semnificativ începând din 2024, a previzionat Joachim Nagel.

Va fi nevoie de o perioadă de timp între 18 luni şi doi ani pentru ca efectele majorărilor de dobânzi să se facă simţite. “De aceea trebuie să fac apel la răbdare în acest moment”, a declarat şeful Bundesbank.

Pentru a reduce inflaţia în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat săptămâna trecută dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, la 2,5%, a patra creştere consecutivă.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 8,4% în 2022, la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Luna aceasta, Bundesbank şi-a revizuit vineri în creştere prognozele de inflaţie în Germania, de la 4,5% până la 7,2% pentru 2023, şi de la 2,6% până la 4,1% pentru 2024.

În condiţiile în care inflaţia în Germania, precum şi în ansamblul zonei euro, va rămâne peste ţinta de 2% până în 2025, Banca Centrală Europeană trebuie să continue să acţioneze cu fermitate, declara recent Joachim Nagel.

“În ceea ce priveşte zona euro pe ansamblu, nu trebuie să ne reducem eforturile de politică monetară destinate aducerii inflaţiei înapoi la ţinta noastră de 2%”, a spus preşedintele Bundesbank.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *