Preşedintele Bundesbank, un critic al politicilor BCE, se va retrage din funcţie cu cinci ani mai devreme

germania, steag germania

Preşedintele Bundesbank, banca centrală germană, Jens Weidmann, un critic al politicilor monetare ultra-relaxate ale Băncii Centrale Europene, se va retrage din funcţie cu cinci ani mai devreme, deschizând calea viitorului guvern al Germaniei de a numi un succesor al acestuia mai puţin combativ, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.

Weidmann a spus că va pleca din motive personale pe 31 decembrie, la doar câteva zile după ce BCE urmează să ia o decizie crucială cu privire la retragerea măsurilor de stimulare din epoca pandemiei, care au relansat creşterea, dar au împins şi inflaţia la cea mai ridicat ritm din ultimii zece ani.

Printre cei mai conservatori membri ai Consiliului guvernatorilor BCE, Weidmann s-a aflat adesea în opoziţie faţă de colegii decidenţi politici, contestând chiar instrumentul de politică al BCE conceput pentru susţinerea angajamentului din 2012 al preşedintelui Mario Draghi de a face ”tot ce este necesar” pentru a salva euro.

Chiar în momentul în care şi-a anunţat plecarea, Weidmann,, al treilea preşedinte succesiv al Bundesbank care se retrage înainte de termen, a avertizat cu privire la riscurile inflaţiei.

“Va fi crucial să nu ne uităm unilateral la riscurile deflaţioniste, dar nici să nu pierdem din vedere potenţialele pericole inflaţioniste”, a spus el într-un mesaj adresat personalului. Succesorul lui Weidmann va fi selectat de noul guvern german, probabil o coaliţie de stânga condusă de actualul ministru de finanţe Olaf Scholz.

Schimbarea guvernului poate însemna, de asemenea, o politică fiscală mai relaxată în anii următori, sugerând că Weidmann, conservator din punct de vedere fiscal, s-ar putea afla, de asemenea, într-o opoziţie mai frecventă faţă de propriul său guvern.

Subliniind natura personală a demisiei, Weidmann i-a informat pe preşedintele BCE Christine Lagarde şi pe Scholz miercuri dimineaţă, cu puţin înainte de anunţul public.

Observatorii BCE au declarat că între potenţiali şefi ai Bundesbank-ului e află Claudia Buch, acum adjunctuă a lui Weidmann, economiştii Volker Wieland, Marcel Fratzscher, Lars Feld, Lars-Hendrik Röller şi Jakob von Weizsäcker şi actualul economist şef al Bundesbank, Jens Ulbrich.

Isabel Schnabel, membră a consiliului de administraţie al BCE, este, de asemenea, o potenţialî succesoare, deşi ar trebui să renunţe la rolul său actual, despre care unii susţin că este un loc de muncă de profil superior. Niciuna dintre cele 19 bănci centrale naţionale din zona euro nu este condusă de o femeie, iar SPD şi Verzii, care vor face parte probabil din următoarea coaliţie de guvernământ, au susţinut îmbunătăţirea echilibrului de gen în guvern.

“Respect decizia lui Jens Weidmann de a demisiona din funcţia sa de preşedinte al Deutsche Bundesbank la sfârşitul acestui an, după mai mult de 10 ani de serviciu, dar, de asemenea, regret enorm”, a declarat miercuri preşedintele BCE Christine Lagarde.

BCE, banca centrală a celor 19 ţări care utilizează moneda euro, s-a luptat cu o creştere lentă a preţurilor timp de un deceniu, dar inflaţia a crescut brusc în ultimele luni, iar datele de miercuri au arătat că a atins 3.4% în septembrie.

Deşi a devenit mai puţin combativ în ultimii ani, criticile lui Weidmann au făcut dificil pentru BCE să susţină încrederea populară în politicile sale.

Sursa foto: Pexels Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.