Președintele CFA, cu referire la PNRR și banii europeni: “Nu cred că România se va mai întâlni cu asemenea oportunitate mulţi ani de acum încolo”

Redacția sept. 25, 2023 1 comentarii
PNRR Planul National Rezilienta Relansare Recovery

România nu se va mai întâlni cu o oportunitate de finanțare ca în această perioadă mulţi ani de acum încolo, a spus vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu, cu referire la PNRR şi la fondurile de coeziune şi consideră că România trebuie să investească aceşti bani pentru a crea premisele dezvoltării ulterioare a ţării noastre, conform News.ro.

Adrian Codîrlaşu a vorbit la Conferinţa Roinvest – Ediţia a IV-a, organizat- de Agenţia de presă News.ro.

“Alte moduri de a finanţa sectorul bancar sunt în special prin piaţa de capital. Aici intră finanţarea prin Bursă şi am şi văzut cât de mare a fost interesul în cazul listării Hidroelectrica pe Bursă. Această listare, pe lângă faptul că a adus o companie extrem de performantă românească pe Bursa de Valori Bucureşti, a atras investitori individuali pe Bursă, care, pe lângă faptul că au investit în acea nouă listare, au investit şi în restul companiilor”, a declarat Adrian Codîrlaşu.

El a mai afirmat că un alt mare investitor pe piaţa de capital este reprezentat de fondurile de pensii.
“Am văzut, mai degrabă în timpul pandemiei, foarte multe companii de talie mică, private care s-au listat pe Bursă. Un alt mod de a atrage capital. Şi Bursa chiar are un sector dedicat companiilor de dimensiune redusă care vor să atragă capital. De asemenea, un mare investitor pe piaţa de capital, poate cel mai mare investitor pe Bursa de Valori Bucureşti sunt fondurile de pensii, unde sunt banii de pensii ai românilor. Bursa a oferit, comparativ cu titlurile de stat, a oferit randamente extrem de bune în acest an.

Şi practic e suficient să ne uităm cum au evoluat unităţile de fond pe care le avem în conturile noastre de fonduri de pensii”, a mai explicat vicepreşedintele CFA România.

El a vorbit despre importanţa pentru România a fondurilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
“Alte moduri de a finanţa sunt fondurile europene. PNRR până în 2026, fondurile de coeziune până în 2027. Nu cred că România se va mai întâlni cu asemenea oportunitate mulţi ani de acum încolo, mulți zeci de ani de acum încolo. E o singură dată. Nu va mai fi. (…) România este într-un proces destul de rapid de convergenţă către media Uniunii Europene. Prin urmare, când va fi stabilit noul buget multianual al Comisiei, probabil vor fi şi alte state care vor deveni membri ai Uniunii Europene, state mari. E suficient să ne gândim la Ucraina. România va avea un nivel destul de apropiat de media Uniunii Europene. Prin urmare, probabil nu vom mai primi fonduri de asemenea măsură, cum avem acum, dar din această cauză spun că este o oportunitate unică să folosim acele fonduri, să investim şi să creăm premisele de dezvoltare ulterioară a României”, a mai explicat Adrian Codîrlaşu.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *