Președintele Consiliul Concurenţei, reales în conducerea Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei

Bogdan Chirițoiu - InquamPhotos George Călin Foto: Bogdan Chirițoiu - (InquamPhotos / George Călin)

Mandatul preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în Consiliul de Administraţie al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) a fost reînnoit pentru încă patru ani, candidatura sa fiind susţinută de alte opt state membre, transmite Agerpres.

“Da, mandatul meu de membru în Consiliul de Administraţie al ACER a fost reînnoit, deci voi continua activitatea în cadrul forului european pentru încă patru ani. Candidatura mea a reprezentat propunerea României şi a fost susţinută de alte opt state membre. Aşa cum am mai spus, prezenţa României în conducerea ACER influenţează atât cadrul de reglementare, prin dezvoltarea instrumentelor de tranzacţionare existente la nivel naţional, cât şi dezvoltarea coordonată a interconectărilor la nivel regional. De asemenea, conduce la o creştere a calităţii investigaţiilor derulate de Consiliul Concurenţei sau Autoritatea de Reglementare în domeniul Energie prin intensificarea colaborării agenţiei cu autorităţile române implicate în sectorul energetic. Acest lucru va permite o supraveghere mai atentă a pieţelor naţionale de energie electrică şi de gaze naturale în beneficiul consumatorilor”, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a subliniat că mandatul anterior, care a început în anul 2020, a fost unul dificil, întrucât importanţa rolului agenţiei a crescut, pe fondul crizei energetice declanşate de invazia Rusiei în Ucraina.

“După cum ne amintim, războiul de la graniţă a venit după criza sanitară declanşată de pandemia de Covid-19, context căruia ne-am adaptat rapid, membri board-ului şi ceilalţi reprezentanţi ai agenţiei lucrând de la distanţă. Ne-am continuat, aşadar, întâlnirile şi discuţiile, lucrând în regim de telemuncă, ceea ce ne-a permis să ştim în fiecare moment ce se întâmplă pe toate pieţele europene de energie. Am devenit, astfel, furnizorul de expertiză pentru Comisie şi Consiliu, întrucât reducerea şi apoi încetarea furnizării de gaze de către Rusia, în contextul invaziei în Ucraina, a aruncat Europa într-o criză cum nu s-a mai întâlnit, poate, de la şocurile petroliere din anii 1970. Având în faţă aceste probleme urgente, analizele noastre au ajutat la temperarea reacţiilor politice, care, necontrolate, ar fi periclitat piaţa europeană de energie”, a explicat preşedintele autorităţii de concurenţă.

El a adăugat că, în acel context tumultuos, ACER a evoluat foarte bine, având în vedere că a primit resurse suplimentare pentru misiunea sa cheie, de supraveghere a tranzacţiilor pe pieţele de electricitate şi gaze.

“Fac referire la regulamentul de îmbunătăţire a protecţiei UE împotriva manipulării pieţei angro de energie, cunoscut pe scurt ca REMIT, care sprijină o concurenţă deschisă pe pieţele europene angro de energie, ceea ce asigură încrederea comunităţii de afaceri şi a publicului. Recent, Consiliul şi Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la întărirea bazei legale a ACER, care ar putea să facă inspecţii , să solicite informaţii şi să dea amenzi, dacă va fi cazul. O decizie referitor la aceste propuneri urmează să fie luată. Pe scurt, ACER face o treabă foarte bună, iar dovadă stau statisticile din ultimul raport. Spre exemplu, am arătat cum comerţul transfrontalier de energie economiseşte statelor membre 34 de miliarde de euro pe an – aceasta fiind estimarea pentru 2021 a câştigurilor aduse de integrarea pieţelor energiei electrice de-a lungul deceniilor”, a punctat preşedintele Consiliului Concurenţei.

În ceea ce priveşte priorităţile sale pentru următorii patru ani, preşedintele Consiliului Concurenţei a menţionat că în perioada următoare agenţia trebuie să se concentreze pe implementarea regulamentului de protecţie a Uniunii Europene împotriva manipulării pieţei angro de energie, cu focus pe sprijinirea agenţiilor naţionale în activitatea de investigaţii şi pe facilitarea tranzacţiilor transfrontaliere.

“Vom depune în continuare eforturi pentru buna funcţionare şi integrare a pieţei interne de energie electrice, pentru că generează preţuri bune, securizează aprovizionarea cu energie şi ajută la realizarea tranziţiei verzi. De asemenea, trebuie să rămânem pregătiţi pentru noi sarcini legate de consolidarea pieţei europene de energie. Reamintesc că ACER a primit recent sarcina de a calcula preţul gazului peste care este declanşat mecanismul de intervenţie al Uniunii Europene. Sunt sigur că vor urma şi alte sarcini care vor deveni prioritare, iar în paralel cu acestea menţionez şi o prioritate personală şi anume dezvoltarea relaţiilor cu autorităţile de reglementate din Republica Moldova şi Ucraina încă din perioada negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Întrucât România are experienţa recentă de aderare la blocul comunitar, cred că, împreună cu ceilalţi colegi, putem să sfătuim ţările candidate în acest proces”, a spus Chiriţoiu.

Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) este o instituţie europeană care contribuie la garantarea bunei funcţionări a pieţei europene unice a gazului şi electricităţii. Agenţia sprijină autorităţile naţionale de reglementare în îndeplinirea funcţiei de reglementare la nivel european şi, dacă este cazul, coordonează activitatea acestora.

Foto: Bogdan Chirițoiu - (InquamPhotos / George Călin)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *