Preşedintele Consiliului Concurenţei, despre vânzarea Telekom către o companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa, care deține Prima TV: Contează de unde vin banii

telekom

Președintele Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că instituția este interesată de unde vin banii pentru achiziția companiei de telecomunicații Telekom. Amintim că grecii de la Hellenic Telecom au încheiat un memorandum pentru vânzarea Telekom România Mobile către o companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa, care deține Prima TV. În piață, au existat discuții Adrian Tomşa ar putea obţine finanţare şi de la RCS&RDS pentru tranzacţie, iar presa locală a scris anterior că Adrian Tomșa este apropiat de Zoltan Teszari, patronul Digi / RCS&RDS.

„2024 se anunţă un an mai complicat din punct de vedere al fuziunilor. Avem de gestionat posibila vânzare a Telekomului, al patrulea operator de telefonie mobilă din ţară. Trebuie să vedem dacă rămânem cu patru sau va fi preluat de unul dintre cei existenţi. E o operaţiune care nu s-a realizat în 2023, a fost blocată pe securitate naţională. Vedem dacă vom reuşi anul acesta să ajungem la o formulă sau dacă ne propun, vânzătorul şi cumpărătorul, o formulă care e acceptabilă şi din punct de vedere concurenţial şi din punct de vedere al securităţii naţionale”, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

El a mai spus că Consiliul Concurenței analizează „dacă e viabil acest al patrulea jucător, pentru că am prefera să rămână patru jucători. Trebuie să vedem care e planul de faceri, care este capacitatea investitorului de a asigura funcționarea Telekom, care nu merge grozav, nu este o firmă înfloritoare. Ne uităm dacă cineva vrea să o țină în viață, are capacitatea și are banii să îi asigure funcționarea până când se stabilizează”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Bogdan Chirițoiu a fost întrebat dacă Consiliul Concurenței analizează tranzacția și din prisma informațiilor că Adrian Tomşa ar putea obţine finanţare şi de la RCS&RDS pentru tranzacţie.

Bogdan Chirițoiu a răspuns că contează de unde vin banii, care este beneficiarul final și că analiza se va schimba în funcție de acest lucru.

„Ca să nu crească tarifele, am fost mereu deschiși la utilizarea în comun a resurselor, co-utilizarea stâlpilor, de exemplu. Să se dea acces reciproc la infrastructură suntem deschiși, nu vedem o problemă. […] Și atunci contează de unde vin banii, pentru că într-adevăr conceptul este beneficiar final. Nu mă uit doar la cel care vine și cumpără. Ci la beneficiarul final. Dacă de la un jcptor de pe piață, evident că atunci analiza se schimbă. Nu înseamnă că nu se poate face, dar se schimbă, pentru că cumpără cel care finanțează.”, a mai spus el, conform unui videoclip publicat de Ziarul Financiar.

Chirițoiu a precizat că instituția este încă în analiză. „Ne așteptăm să o terminăm în câteva luni. În paralel merge și analiza pe securitate națională. Vom vedea ce părere au diferite instituții care fac parte din aceasta comisie”, a spus el.

În noiembrie, compania greacă Hellenic Telecom a încheiat un memorandum pentru vânzarea Telekom România Mobile către Quantum Project Group, o companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa, proprietarul Clever Media, care deţine posturile Look, Prima TV, Agro TV şi Profit TV, scrie Bloomberg. Planul a fost depus spre aprobare la autoritatea competentă din România, mai scrie publicația.

Adrian Tomșa deține Quantum Projects SRL prin intermediul ATTP Telecommunication SRL. Totodată, Adrian Tomșa deține și 90% din Clever Media Network, alături de Maria Nicoară (10%), mama lui Orlando Nicoară, fost șef la Mediafax Group. Clever Media deţine posturile Look, Prima TV, Agro TV şi Profit TV. Orlando Nicoară este co-fondator la profit.ro. Tomșa mai deține și 49,62% din eAd Interactive, firma care a cumpărat drepturile TV pentru Liga 1 până în 2024, unde director este tot Orlando Nicoară. În 2019, Adrian Tomșa a preluat Prima TV de la Cristian Burci, patronul Adevărul, plătind 5 milioane de euro pentru postul TV.

Presa locală a scris anterior că Adrian Tomșa este apropiat de Zoltan Teszari, patronul Digi / RCS&RDS. „Este acţionar în eAD. Cunosc marota aceasta cu Adrian Tomşa care ar fi un apropiat al lui Zoltan Teszari. În momentul de faţă, Adrian Tomşa reprezintă interesele companiilor în care este acţionar. Mai departe, îl puteţi întreba pe dânsul direct cât este de apropiat de Zoltan Teszari.”, a spus Orlando Nicoară în 2019 pentru paginademedia.ro.

Antreprenorul Adrian Tomşa, care controlează Quantum Project Group și proprietarul Clever Media, care deţine posturile Look, Prima TV, Agro TV şi Profit TV, spune că dacă va finaliza tranzacţia de cumpărare a Telekom are în plan să se concentreze şi pe piaţa de IT&C și să devină un furnizor în marile proiecte de digitalizare ale statului, potrivit unui comunicat de presă, citat de News.ro.

„Interesul faţă de Telekom România Mobile Communications exprimat de mai mulţi investitori în ultimii ani nu face decât să demonstreze şi să întărească potenţialul companiei şi al pieţei de telecomunicaţii din România. Odată finalizată achiziţia vom iniţia procesul de transformare a companiei într-un operator local, dinamic, sigur, dedicat tuturor clienţilor rezidenţiali autohtoni şi care, în acelaşi timp,  să ofere suport  pentru marile proiecte naţionale de digitalizare de care România are mare nevoie. Prin preluarea acestor operaţiuni vom dezvolta un proiect 100% românesc de succes, cu speranţa că acest model va da încredere şi va fi un exemplu pentru spiritul antreprenorial românesc. Cu această ocazie, aş dori să le mulţumesc tuturor partenerilor noştri din proiect cu ajutorul cărora vom face posibilă această tranzacţie”, a completat Adrian Tomşa.

„Avem încredere că instituţiile Statului Român vor analiza favorabil cât mai curând această tranzacţie, toate documentele necesare fiind deja depuse în acest sens.  Menţinerea companiei Telekom România Mobile Communications ca jucător distinct în piaţă, fără a fi absorbită de niciunul dintre celelalte grupuri de telecomunicaţii prezente pe piaţa românească, va permite conservarea unui mediu de piaţă competitiv, în beneficiul tuturor utilizatorilor din România“, a afirmat Adrian Tomşa.

Și Vodafone România, al treilea jucător local de telecomunicații după nivelul afacerilor, este interesat de Telekom Mobile, iar în vara acestui an a lansat un audit tehnic, scria profit.ro.

Charalampos Mazarakis, CEO-ul Telekom Mobile, a negat un audit tehnic de la Vodafone și că ar fi fost notificat Consiliul Concurenţei asupra vreunei tranzacţii cu Vodafone. „Nu este adevărat că am avut un audit tehnic de la Vodafone, astfel de zvonuri apar în fiecare an. În acest moment, prioritatea noastră sunt clienţii. Toţi cei care vor să cumpere compania, să mai aştepte! Ca să fiu foarte clar: nu a existat nicio discuţie cu nimeni în perioada anterioară, cu Vodafone sau altcineva. Ce se va întâmpla în viitor? Cine ştie?”, spunea el.

Recent, profit.ro, parte din trustul deținut de Adrian Tomșa, a scris un articol intitulat „De ce vrea Vodafone reducerea concurenței în piață. RCS&RDS a chemat în instanță ANCOM”. Articolul, fără autor, semnat cu „Profit.ro”, scrie: „În ultimele zile, Achilleas Kanaris, CEO-ul Vodafone România, a devenit extrem de agitat, acordând ample interviuri în presa de business, participând la evenimente, cerând măsuri de la ANCOM, reglementatorul pieței de telecomunicații, și transmițând, voalat, amenințări la adresa autorităților române, deși, în ultimii 3 ani, compania pe care o conduce nu a declarat profit în România și implicit nu a plătit impozit pe profit statului român”.

Telekom a finalizat, în 2021, procesul de divizie în urma căruia partea de comunicaţii fixe a fost preluată de Orange România. Grecii au scos la vânzare și divizia de comunicații mobile a companiei, Telekom Romania Mobile.â

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: