Președintele Iohannis a promulgat legea care prelungește mandatelor șefilor de la ANRE cu șase luni, inclusiv lui Dumitru Chiriță

Redacția ian. 9, 2023 0 comentarii
dumitru chirita, anre

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care să se prelungească mandatul șefilor Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE) cu șase luni. Guvernul va prelungi mandatele președintelui ANRE, Dumitru Chiriță (susținut de PSD), ale unui vicepreședinte și ale altor doi membri ai conducerii.

Legea prevede că mandatele în derulare ale membrilor Comitetului de reglementare al ANRE care au expirat pe 23 octombrie 2022 se prelungesc pentru o perioadă de şase luni.

Dumitru Chiriță, protejat de PSD, a patronat popularea ANRE cu zeci de amante și pile de partid, angajate în funcții de răspundere în ciuda lipsei de pregătire și experiență în domeniul energiei sau în domenii conexe.

Coaliția guvernamentală alege astfel să prelungească prin OUG mandatele, fără să explice care este urgența deciziei, dat fiind că este cunoscut de patru ani momentul în care expiră mandatele șefilor ANRE, numiți de Parlament în funcții exact în urmă cu patru ani.

Reamintim că ANRE este o instituție independentă, iar legea sa de funcționare stipulează expres că numirile sunt făcute de Parlament, nu de guvern.

Or, potrivit experților în politici energetice consultați de G4Media, prelungirea mandatelor prin ANRE nu doar că încalcă legislația europeană ce prevede independența instituției față de executiv, ci periclitează legalitatea deciziilor semnate de conducere. ”Deciziile semnate de acești conducători ai instituției care au mandatele prelungite de Guvern și nu de Parlament ar putea fi atacate în instanță pe motiv că mandatele nu sunt legale”, au explicat experții citați.

Potrivit surselor G4Media, mișcarea are ca scop pregătirea terenului ca baronul PSD Marian Neacșu, actualul secretar general al guvernului Ciucă, să preia în luna mai postul de președinte al ANRE.

Astfel, Neacșu urmează să părăsească funcția de la guvern în luna mai 2023, odată cu rocada PSD-PNL de la guvern. La acel moment, postul de secretar general va reveni PNL, iar el ar urma să își depună candidatura pentru postul de președinte al ANRE, au declarat pentru G4Media sursele citate.

Context. Numele lui Dumitru Chiriță, actualul președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), este extrem de controversat. Absent total e pe scena publică într-o perioadă marcată de o criză fără precedent în energie, el a plecat în concediu de odihnă în Republica Dominicană în perioada 17-21 ianuarie, în plină criză a facturilor mari.

Chiriță este un fost electrician-sindicalist promovat și susținut de PSD la șefia ANRE.

După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat.

Dumitru Chiriță este de origine din Tărtășești (Dâmbovița) și și-a început cariera ca electrician șef de tură la fosta Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), unde a lucrat până în 1990. După Revoluție a intrat în mișcarea sindicală și a devenit preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.

Între 2000 și 2004 a fost deputat PSD, între 2004 și 2008 a fost vicepreşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (fără nici o legătură cu experința sa de electrician), iar din 2008 și-a reluat postul de deputat PSD.

Între timp, el a absolvit și dreptul la o facultate particulară (Universitatea Nicolae Titulescu) și și-a luat masterul în drept la Universitatea București.

În 2018, el a fost implicat în scandalul angajării la ANRE a norei lui Iulian Iancu, principalul specialist în energie al PSD. Nicoleta Tortolea este absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială.

Dumitru Chiriță, ANRE Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *