Președintele Klaus Iohannis cere Finanțelor să clarifice dacă OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate

klaus iohannis 22 nov 2022 Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a cerut, joi, Ministerului Finanțelor, să clarifice dacă OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate în România, precizând că actul normativ trebuie clarificat de inițiator (adică Finanțele – minister PSD) și subliniind că Ministerul Energiei (minister PNL) nu a fost consultat.

„Dacă va plăti sau nu o să vă spună cu siguranță cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanțelor. Am fost puțin surprins când m-am informat după aprobare și am aflat că Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție. Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă, de un impozit. Dar am fost informat că se lucrează la acest act. Solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal și clar, adică să nu încalce nicio directivă și nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem la televizor: toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care eu lucrat pe document trebuie să vină să îl clarifice”, a declarat Klaus Iohannis.

Amintim că OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat la începutul anului că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat ulterior la Antena 3 că companiile vor fi verificate „la sânge” pentru a vedea dacă trebuie să plătească taxa de solidaritate și, dacă refuză să plătească, ANAF va veni cu o impunere.

Ministerul Finanţelor a confirmat ulterior că a cerut Comisiei Europene clarificări în privinţa regulamentului european transpus în legislaţia naţională, prin ordonanţa adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate.

Clarificările vizează modul în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri, şi ar putea fi decisive în stabilirea poziţiei autorităţilor fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă.

La finele anului trecut, Guvernul României a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie, în urma măsurii urmând să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei.

Potrivit actului normativ, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

Comentarii

  1. Good morning sunshine:) Hop si Herr Johannis ca subiectul OMV este un subiect de castigat ceva popularitate, cu toate ca el nu prea mai are nevoie, pentru ca oricum nu schimba nimic din contraperformanta celor opt ani de “domnie”. Revenind la subiect, eu cred ca OMV a verificat si rasverificat si cred ca are toate argumentele legale sa nu fie nevoiti sa plateasca. De aceea cred ca oficial nu avem nici un raspuns pentru ca asa este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *