Prețul berii în Europa: Care sunt țările din UE cu cele mai mari taxe?

beer

UE le cere statelor membre să perceapă o acciză minimă pe bere, însă majoritatea țărilor percep de fapt mai mult, arată un articol publicat de Euronews, bazat pe un studiu realizat de grupul de experți Tax Foundation.

Prețurile berii europene sunt majorate cu taxe mari, în afară de TVA, deoarece Uniunea Europeană cere statelor membre să perceapă cel puțin 1,87 euro pentru 100 de litri (26,4 galoane).

Taxa atribuită necesară reprezintă aproximativ 0,0309 euro pentru sticla standard de 330 ml (11,2 oz) de bere cu un conținut de alcool de 5%, însă doar câteva țări din Uniunea Europeană respectă lucrul acesta.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Țările cu cele mai mari taxe atribuite berii

Conform analizei recente publicate de grupul de experți Tax Foundation, cu sediul în SUA, în top se situează Finlanda care colectează cea mai mare taxă, respectiv 0,597 euro pentru o sticlă de bere de 330 ml, apoi Regatul Unit, cu 0,413 euro, și Irlanda, cu 0,372 euro.

Țările cu cele mai mici taxe atribuite berii

Tot potrivit analizei, cea mai mică taxă pe bere este percepută în Bulgaria, unde este echivalentă cu 0,0316 de euro pe sticla de bere, urmată apoi de Germania cu 0,0325 de euro și Luxemburg cu 0,0327 de euro. România se clasează pe poziția 24 în clasament cu o taxă de 0,0384 euro raportată la o sticlă de bere de 330 ml cu 5% conținut de alcool.

Totuși, în cazul de față sumele mai mici sunt înșelătoare. De exemplu, Germania este locul 27 în clasament, dar totodată este țara în care se consumă pe an aproape 80 de milioane de hectolitri de bere, iar numai taxa minimă europeană pe bere ar aduce un venit anual de 150 de milioane de euro la buget.

Raportul fiscal menționează că unele țări își modifică rata taxei în funcție de două criterii, respectiv tăria berii în cauză și conținut mai ridicat de alcool.

Pentru a compara prețurile reale ale berii, ar trebui să se țină cont și de taxa pe valoarea adăugată (TVA) din fiecare țară, care este separată de acciză. Taxa pe alcool este o problemă importantă în multe țări europene. Unele o folosesc ca instrument de reducere a consumului de alcool și de diminuare a efectelor sale nocive asupra sănătății, în timp ce altele prioritizează reducerea taxei pentru a stimula economia.

Cu toate acestea, impozitul european pe băuturi alcoolice variază, berea este impozitată mai puțin decât băuturile spirtoase, dar mai mult decât vinul. Multe țări nici măcar nu aplică vreun fel de acciză pe vin.

Începând cu 1 ianuarie 2024, mai multe țări din UE și-au modificat ușor accizele la bere. Studiul le-a evidențiat doar pe cele cu mai mult de 0,01 euro pe pahar, cum ar fi Franța, unde costul a fost majorat de la 7,82 euro la 7,96 euro pe hectolitru pe conținut de alcool, ceea ce înseamnă cu 0,04 euro mai mult pe pahar.

Estonia, Lituania și Letonia au majorat, de asemenea, taxele pe bere cu 0,01 euro, 0,014 euro și, respectiv, 0,013 euro mai mult pe băutură.

Pe de altă parte, Finlanda a redus acciza pe bere de la 38,05 euro la 36,20 euro pe hectolitru în ianuarie 2024, cu 0,03 euro mai puțin pe pahar.

Tax Foundation este un grup de experți (think tank) internațional de cercetare cu sediul în Washington, D.C., care colectează date și publică studii de cercetare privind politicile fiscale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: