Preţul energiei electrice înregistrează scăderi în Europa, datorită prognozelor meteo care arată creșterea temperaturilor

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Prognozele meteo care arată spre o creştere a temperaturilor sunt o veste bună pentru preţul energiei electrice în Europa, care a scăzut comparativ cu valorile record înregistrate luna trecută, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.

Riscul unor temperaturi scăzute s-a diminuat pe fondul prognozelor care arată o încălzire a vremii şi o intensificare a vântului în săptămânile următoare. Aceste prognoze au dus la scăderea cotaţiilor pentru energia electrică livrată în luna februarie pe piaţa din Germania, un preţ de referinţă pentru întregul continent. Aceste cotaţii au scăzut cu 9,9% pe parcursul săptămânii, chiar dacă preţul de referinţă la gaze naturale cu livrare în luna următoare a crescut cu aproape 35%.

Îngrijorările cu privire la producţia de energie nucleară în Franţa, îngrijorări care au stat la baza creşterilor de preţuri din luna decembrie, persistă dar sunt contrabalansate de prognozele meteo favorabile, subliniază Sabrina Kernbichler, analist la S&P Global Platts.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În aceste condiţii, preţurile la energia electrică cu livrare în luna februarie au scăzut vineri până la 262,50 euro pentru un Megwatt-oră, de la un vârf de 517,53 euro pentru un Megwatt-oră înregistrat în luna decembrie. În paralel însă traderii de gaze urmăresc evoluţia livrărilor ruseşti, în condiţiile în care livrările limitate au impus vineri preţurile în sus, până la o valoare de peste 100 de euro pentru un Megwatt-oră.

Bloomberg subliniază că deşi preţurile la energia electrică cu livrare în luna februarie au scăzut, cotaţiile pentru contractele cu livrare pe termen lung continuă să crească. De exemplu, preţurile la contractele cu livrarea peste un an au crescut cu 10% în această săptămână, ceea ce sugerează că pe termen lung costurile pentru livrarea de energie electrică pe continent vor rămâne la un nivel ridicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: