Prețul gazelor naturale a ajuns la nivelul de dinaintea războiului declanșat de Rusia în Ucraina (Analiză CNN)

gaze Caragele Romgaz Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Prețul gazelor naturale în Europa și în Statele Unite a scăzut la niveluri care nu au mai fost văzute înainte ca Rusia să declanșeze o criză energetică globală prin invadarea Ucrainei, arată o analiză CNN.

Prețurile angro la gazele naturale din Europa, măsurate prin contractul futures olandez de referință, au scăzut cu aproape 48% de la jumătatea lunii decembrie, pentru a se tranzacționa vineri la 71 de euro (74 de dolari) pe megawatt oră – aproximativ unde se aflau la 15 februarie anul trecut, cu aproximativ o săptămână înainte de atacul neprovocat al Moscovei asupra Ucrainei.

Prețurile sunt acum cu aproape 80% sub maximul istoric din august, de 346 de euro (364 de dolari) pe megawatt oră.

În Statele Unite, costul gazului en-gros care circulă prin conducta Henry Hub – care servește drept referință de preț pentru această țară – a scăzut cu 50% de la sfârșitul lunii noiembrie, până la 3,68 dolari pe milion de unități termice britanice (Mbtu), revenind în jurul nivelurilor înregistrate ultima dată în decembrie 2021.

După o perioadă de frig extrem care a măturat Statele Unite luna trecută, revenirea vremii mai calde în ianuarie a ajutat la reechilibrarea depozitelor de gaze, împingând prețurile mai jos, a declarat pentru CNN Massimo Di Odoardo, vicepreședinte al departamentului de cercetare în domeniul gazelor și GNL la Wood Mackenzie.

Europa poate mulțumi, de asemenea, unei perioade record de vreme caldă, precum și propriului său efort din vara trecută pentru a umple depozitele de gaze, în ciuda unei scăderi a importurilor din Rusia, cel mai mare furnizor al său înainte de război.

“Nu mai există panică”, a declarat pentru CNN Henning Gloystein, director pentru energie, climă și resurse la Eurasia Group, referindu-se la temerile care au circulat anul trecut că Europa ar putea fi nevoită să raționalizeze gazul pe timpul iernii.

Este o veste încurajatoare pentru milioanele de gospodării și întreprinderi de pe continent care s-au luptat să își plătească facturile de energie în creștere. Dar nu ar trebui să se aștepte la o ușurare imediată, au declarat analiștii pentru CNN.

Scăderea prețurilor la energie a contribuit la scăderea inflației. În cele 19 țări care împart moneda euro, inflația prețurilor de consum a scăzut la 9,2% în decembrie, de la 10,1% în luna precedentă.

Chiar și așa, prețurile europene la gaze sunt încă ridicate din punct de vedere istoric și ar putea crește din nou în acest an dacă cererea din China se va accelera sau dacă aprovizionarea va fi perturbată. De asemenea, va fi nevoie de ceva timp pentru ca prețurile mai mici de gros să se reflecte în facturile consumatorilor, având în vedere că unele țări au fixat sau au limitat prețurile curente pentru următoarele câteva luni.

Cu toate acestea, regiunea se află “într-o poziție mult mai bună în comparație cu ceea ce se temea lumea în urmă cu doar câteva luni”, a declarat Di Odoardo.

Potrivit Gas Infrastructure Europe, instalațiile de stocare de pe continent sunt în prezent pline în proporție de 83%. Acest procent este cu mult peste media de 69% pe care UE a înregistrat-o în acest moment în cei cinci ani până în 2021.

Cererea este în scădere

Eforturile gospodăriilor și întreprinderilor europene de a utiliza mai puțin gaz – încurajate de obiectivul voluntar de reducere cu 15% stabilit de UE – au ajutat.

Di Odoardo a estimat că cererea rezidențială de gaze a scăzut cu o cincime în noiembrie. Mișcările consumatorilor industriali de a schimba combustibilii și de a găsi resurse eficiente au dat, de asemenea, rezultate, ceea ce a dus la o reducere cu 20% a cererii în a doua jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a spus el.

Europa a învățat rapid să trăiască fără gazul rusesc după ce Moscova și-a redus anul trecut exporturile prin conducte. Blocul a stimulat importurile din Norvegia și a achiziționat livrări de gaz natural lichefiat – o formă lichidă și răcită de gaz care poate fi transportată cu ajutorul unor tancuri maritime – în principal din Statele Unite și Qatar.

De asemenea, continentul s-a grăbit să construiască instalațiile necesare pentru a primi GNL prin intermediul navelor și a-l transforma în gaz care poate fi transportat prin conducte. Germania, cel mai mare consumator de gaz din blocul comunitar, a deschis recent două terminale de regazeificare și intenționează să pună în funcțiune alte două în zilele următoare, a declarat Gloystein.

Totuși, pe măsură ce continentul încearcă să își umple depozitele înainte de iarna viitoare cu foarte puțin gaz rusesc, ar putea apărea probleme. Potrivit lui Gloystein, această sarcină “va costa mulți bani”, având în vedere, în parte, cât de vulnerabil este blocul la creșterile de preț pe o piață restrânsă a GNL. O întrerupere a conductei din Norvegia sau o scădere a exporturilor americane cauzată de condițiile meteorologice extreme ar putea declanșa o creștere a prețurilor.

O redresare a cererii în China, care a renunțat recent la politica sa strictă de zero Covid, ar putea, de asemenea, să împingă din nou prețurile în sus, potrivit unei analize a Deutsche Bank publicate luna trecută.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *