Prețul gazelor naturale atinge recorduri istorice în Europa

Gaze naturale pixabay.com

Prețul gazelor în Europa a atins un maxim istoric, depășind pragul de 585 dolari pe 1000 de metri cubi, imediat după decizia Rusiei de a nu achiziționa decât 4% din capacitatea de tranzit suplimentară propusă de Ucraina pentru septembrie, arată agențiile rusești de presă, citate de Le Figaro.

Această evoluție vine în contextul în care prețul gazului natural evolua deja la niveluri record în fața unei cereri sporite și a unui nivel de stocare sub media obișnuită, provocând îngrijorări pentru iarna care vine.

În cadrul contractului actual, Gazprom trebuie să asigure tranzitul a 40 de miliarde de metri cubi anual via Ucraina. Gazprom cumpără ulterior capacități suplimentare, dacă este nevoie. În mod obișnuit, Rusia cumpără o cantitate importantă de capacitate de tranzit suplimentară, în condițiile în care gazoductele care ocoloesc Ucraina pompează gaze spre Europa la turație maximă.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Dar unul dintre principalele gazoducte spre Germania, Yamal-Europa, nu funcționează în prezent decât la o capacitate foarte redusă, după un incendiu la o uzină de tratare a gasului, la începutul lui august. Luni, la punctul de sosire Mallnow, volumul de gaze era sub jumătate față de perioada dinaintea accidentului.

În comentariile transmise AFP, furnizorul de informații Platts arată că prețul gazelor în Europa sunt susținute în special de o cerere sporită înaintea sezonului de iarnă și de o scădere a surselor de aprovizionare. „Rusia este acum singura țară care ar putea avea o producție excedentară, dar pentru a-și mări exporturile trebuie să rezerve capacități suplimentare via Ucraina”, potrivit sursei citate.

Unii observatori acuză Moscova că preferă să crească presiunea și rămâne surdă la cererile europenilor de creștere a livrărilor în așteptarea intrării în funcțiune a controversatului gazoduct Nord Stream 2.