Preţul gazelor naturale în Europa urcă ușor pe fondul semnelor că va fi o vreme mai rece decât de obicei până la mijlocul lui aprilie

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa se redresează, pe fondul semnelor că şi în aprilie va fi o vreme mai rece decât de obicei, ceea ce ar reprezenta un potenţial punct de presiune pentru stocurile din regiune, transmite Bloomberg.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile erau în creştere marţi cu 3,2%, după ce luni au scăzut la cel mai redus nivel din august 2021. La ora 8:52, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 1,2%, la 42,65 euro pentru un Megawatt-oră.

Temperaturile în nordul şi în nord-vestul Europei ar urma să se menţină sub normele sezoniere până la mijlocul lunii aprilie, conform Centrului european pentru prognozarea vremii pe termen mediu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Depozitele pline au salvat în această iarnă Europa de o criză energetică, dar luna aceasta vremea nefavorabilă a crescut cantitatea de gaze consumată din depozite, care vor trebui umplute în perioada verii.

În acest moment, se estimează că facilităţile de stocare din nord-vestul Europei şi Italia vor fi umplute complet până la finalul lunii septembrie, în cazul unor condiţii meteo medii, conform datelor Bloomberg. Totuşi, fluxurile robuste de gaze naturale lichefiate (GNL) şi ţinerea sub control a cererii continuă să fie factori importanţi.

“Aprovizionarea cu GNL ar putea depăşi nivelul din vara anului trecut, pentru a compensa petrolul rusesc, dar consumul continuu de gaze pentru locuinţe şi industrie indică că depozitele vor trebui umplute în perioada verii”, estimează Bloomberg.

De asemenea, concurenţa pentru gaze naturale lichefiate se intensifică, pe fondul majorării cererii în Asia. Exporturile de GNL din SUA sunt în prezent mai profitabile dacă sunt trimise în Asia şi nu în Europa, conform Bloomberg.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: