Prețul imobiliarelor crește într-un ritm deja alarmant. Ce alimentează boom-ul?

Laurențiu Duică, Avison Young

Foarte multe întrebari legate de boom-ul imobiliar stau pe buzele multor specialiști din diferite domenii și ale oamenilor de rând. Cu siguranță dacă vorbim despre ce urmează trebuie să ne uităm puțin și în trecut, mai exact să ne întrebăm de ce toate generațiile (Z, Y sau millenials) cumpără locuințe și se îndatorează pe minim 20 ani, iar unul dintre răspunsuri este că avem în ADN și sigur vor avea și generațiile următoare faptul că trebuie să ai casa ta și să nu stai cu chirie, iar părinții „forțează” copiii să cumpere casa lor, ajutând cu sume de bani necesare avansului, în multe cazuri.

Cum în București și zona limitrofă, fără niciun dubiu, trăiesc peste 3,5 milioane de locuitori, este lesne de înțeles nevoia acută de spații de aici sau din orașele ce acaparează exodul cel mai mare al populației (Cluj, Timișoara, Oradea, Sibiu, Brașov).

Ultimele studii au arătat clar că, în România, procentul de familii care trăiesc în spații mici (părinții și copiii, plus nepoții în același apartament) este mult mai mare comparativ cu țările vecine (Ungaria, Cehia, Austria sau Polonia), așadar încă un motiv pentru care dezvoltatorii imobiliari iau în calcul noi construcții.

Vor avea de câștigat îndeosebi locațiile din incinta orașelor, știm bine ce infrastructură se oferă în zonele limitrofe marilor orașe, așa că aici prețurile vor crește. Să nu uităm de prețurile tot mai mari pentru materialele de construcții, și acest factor, foarte important, va duce la o nouă majorare de capital.

În România deja sunt investitori care urmăresc cumpărarea multor apartamente pentru plasare de capital și return of investment pe perioadă lungă de timp (mai ales în zonele limitrofe birourilor marilor corporații), însă România nu este la fel de atractivă ca Polonia sau Cehia și Ungaria, motivul fiind menționat mai sus – românii vor proprietatea lor, nu chirie, însă și ei sunt de luat în calcul. Odată cu prezența lor mult mai activă, boom-ul imobiliar este alimentat suplimentar.

Prețurile vor continua să crească în marile orașe (București, în primul rând, Cluj, Timișoara, Oradea, Sibiu, Brașov și Constanța), lipsa unor PUG-uri (Planuri Urbanistice Generale – n.r.) bine stabilite, ce îți permit accesul la obținerea rapidă a unei Autorizații de Construcție, favorizând creșterea prețurilor. Suspendarea PUZ-urilor, la fel, cerința tot mai mare pentru aceleași orașe care sunt și centre universitare, faptul că nu avem un plan de dezvoltare pentru orașele mici (și lucrul acesta este alt factor ce va contribui la creșterea prețurilor pe sectorul imobiliar), costul tot mai mare al materialelor de construcții și lipsa unei producții sectoriale semnificative în Romania, forța de muncă și salariile din domeniu, plasarea sumelor mari de bani în acest sector (vedeți Germania și faptul că sunt doar câteva companii ce dețin monopol în sectorul de închirieri, iar pentru a ajunge la un echilibru este nevoie de peste 180 ani…).

Fără o politică foarte clară care să ajute și alți dezvoltatori să construiască în marile orașe, fără o politică de susținere economică, pentru ca orașele mai defavorizate să poată menține numărul locuitorilor, plus motivele menționate mai sus, piața va crește și este o creștere alarmantă, nu una normală, bazată pe creșteri de venit și inflație!

Laurențiu Duică este Senior Vice-President la societatea canadiană de consultanță în domeniul imobiliarelor Avison Young, cu 100 de birouri în 15 țări. Anterior, el a fost Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International. Laurenţiu Duică are o experiență de 17 ani pe piața imobiliară din România, fiind specializat în administrarea de proiecte complexe de logistică, producție și dezvoltări, în care a asistat tranzacții de peste 300.000 mii metri pătrați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *