Prețul la cafea ar putea crește cu până la 25%. Negocierile neîncheiate dintre firmele care se ocupă cu prăjirea și retaileri afectează disponibilitatea pe rafturi

Pe scurt

  • Creștere rapidă: Prețurile cafelei arabica au crescut semnificativ din cauza secetei din Brazilia.
  • Negocieri tensionate: Firmele de prăjire discută majorări de prețuri cu retailerii, afectând disponibilitatea pe rafturi.
  • Impact global: Creșterea prețului cafelei afectează consumatorii globali, determinând schimbări în obiceiurile de consum.
  • Mărci proprii și adaptare: Consumatorii s-ar putea orienta către mărci proprii din cauza prețurilor mari.
Articolul integral continuă mai jos
cafea, boabe Sursa foto: Pixabay

Prețurile la cafea arabica au crescut cu peste 20% în acest an, după un salt de 70% anul trecut, din cauza unei secete severe în Brazilia, principalul producător mondial. Firme care se ocupă cu prăjitul cafelei, precum Lavazza, Illy, Nestle și JDE Peet, producătorul mărcii de cafea Douwe Egberts, sunt în prezent în discuții cu retailerii pentru transferul, pe seama consumatorilor, al dublării cotațiilor la cafea arabica în ultimele 12 luni. În acest caz, acestea afectează disponibilitatea pe rafturi, iar prețul la cafea ar putea crește din nou cu până la 25%, potrivit unei analize Reuters, scrie Agerpres.

Potrivit analizei, în timp ce firmele care se ocupă cu prăjitul cafelei cer prețuri mai mari, magazinele de băcănie și supermarketurile se opun acestor solicitări, astfel că semnarea unor noi contracte de aprovizionare se amână până la punctul în care unele magazine au rafturi goale la cafea.

De exemplu, lanțul de supermarketuri Albert Heijn, cel mai mare retailer din Țările de Jos, care a epuizat stocurile de cafea precum Douwe Egberts și Senseo. În cele din urmă produsele au revenit pe rafturi începând din 20 martie, însă la prețuri mai mari, a declarat un purtător de cuvânt de la Albert Heijn, după ce retailerul a finalizat discuțiile cu JDE Peet, una dintre cele mai mari firme din lume care se ocupă cu prăjitul cafelei.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

„Prețurile de achiziție pentru produsele JDE Peet au crescut semnificativ. Vom absorbi o parte din aceste majorări de prețuri pentru a menține produsele accesibile”, a precizat purtătorul de cuvânt de la Albert Heijn.

De asemenea, în medie, boabele crude de cafea sunt responsabile pentru aproximativ 40% din costurile angro ale unei pungi de cafea.

Dat fiind saltul înregistrat anul trecut de prețul boabelor crude de cafea ar fi transferat în totalitate în acest an, ar genera o creștere de preț de 28%, susține Reg Watson, director de cercetare la banca olandeză ING. Acesta estimează o creștere de 15%-25% a prețurilor pentru consumatori, iar pe unele piețe, aceste majorări ar putea fi aplicate dintr-o singură etapă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Totodată, majorări de prețuri și mai mari ar putea apărea în țările ale căror monede s-au depreciat semnificativ în raport cu dolarul. Printre acestea se numără și Brazilia, al doilea mare consumator de cafea dar și cel mai mare producător.

Conform documentelor consultate de Reuters, 3 Coracoes, o  firmă braziliană care se ocupă cu prăjitul cafelei, a majorat prețurile cerute clienților cu 14,3% în luna martie, aceasta după ce le-a crescut cu 11% în ianuarie și cu 10% în decembrie.

În acest context, asociația firmelor care se ocupă cu prăjitul cafelei (ABIC) subliniază că majorările de prețuri în Brazilia sunt mai mari pentru că, calculate în reali brazilieni, prețurile locale la boabele de cafea au crescut cu 170% anul trecut.

Prețurile la cafea pe rafturile magazinelor din Brazilia au crescut cu 40% și noi creșteri ar putea apărea chiar de luna acesta, precizează ABIC.

„Oamenii au început să își modifice obiceiurile de consum. Dacă înainte obișnuiau să facă un termos mare de cafea acasă, și uneori aruncau ce rămânea, acum au început să elimine risipa”, a declarat Pavel Cardoso, președintele ABIC.

Potrivit datelor firmei de cercetare de piață Nielsen, volumul cafelei vândute în America de Nord și Europa, de departe regiunile cu cel mai mare consum la nivel mondial, a scăzut cu 3,8% anul trecut, pe măsură ce prețurile au crescut cu 4,6%.

De asemnea, firma J M Smucker, producătorul cafelei Folgers, se așteaptă la o scădere a volumelor de vânzări în exercițiul fiscal care va începe în luna mai, pe măsură ce va majora din nou prețurile, a declarat recent directorul financiar Tucker Marshall. J M Smucker a majorat deja prețurile în lunile iunie și octombrie 2024.

În plus, firmele care se ocupă cu prăjitul cafelei sunt îngrijorate și de faptul că, pe viitor, consumatorii, al căror buget este deja supus la presiuni, ar putea să reacționeze la prețurile mai mari prin căutarea de reduceri sau optând pentru mărcile proprii de cafea ale supermarketurilor, care sunt mai ieftine, arată analiza.

Datele firmei de cercetare de piață Circana arată că, între 2021 și 2024, cota de piață a mărcilor proprii de cafea a crescut cu 13% în SUA, până la 23,12% din piața totală.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.