Prețul petrolului a scăzut, deoarece se înmulțesc temerile privind o posibilă recesiune

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

Prețul petrolului a scăzut marți, în condițiile în care întărirea dolarului american a amplificat îngrijorările că cererea de combustibil va fi afectată de menținerea ratelor dobânzilor la un nivel ridicat de către marile bănci centrale pentru mai mult timp, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,16 dolari, sau 1,24%, la 92,13 dolari pe baril la ora 0844 GMT, în timp ce contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate se tranzacționau cu 1,13 dolari mai puțin, sau 1,26%, la 88,55 dolari.

“Temerile legate de o recesiune economică ar putea domina din nou mișcarea pieței petrolului, din cauza creșterii randamentelor obligațiunilor americane după poziția dură a Fed de săptămâna trecută”, a declarat Tina Teng, analist de piață la CMC Markets din Auckland.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cei mai importanți factori de politică economică din lume, Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană, și-au reiterat în ultimele zile angajamentul de a lupta împotriva inflației, semnalând că politica restrictivă ar putea persista mai mult timp decât s-a anticipat anterior. Ratele mai mari ale dobânzilor încetinesc creșterea economică, ceea ce reduce cererea de petrol.

Între timp, dolarul american a atins marți un maxim al ultimelor 10 luni, deoarece randamentele mai mari ale obligațiunilor au atras investitorii spre dolar.

Fiind principala monedă utilizată pentru stabilirea prețului petrolului, un dolar mai puternic cântărește de obicei cererea de petrol, deoarece acesta devine mai scump pentru importatori în raport cu moneda lor locală.

Agenția de rating Moody’s a declarat luni că o închidere a guvernului american ar afecta creditul țării, avertisment care vine la o lună după ce Fitch a retrogradat SUA cu o treaptă din cauza crizei legate de plafonul de îndatorare.

“Amenințarea închiderii guvernului american și potențialul său impact asupra ratingului de credit al țării poate fi, de asemenea, un factor care face ca petrolul să aibă tot mai multe dificultăți în a provoca ținta magică de 100 de dolari/baril”, a declarat Tamas Varga, analist la brokerul de petrol PVM.

Însă oferta rămâne restrânsă, în condițiile în care Rusia și Arabia Saudită au prelungit reducerile de producție până la sfârșitul anului.

Prețul petrolului a crescut cu aproximativ 30% de la jumătatea anului, determinat în principal de restrângerea ofertei, ceea ce a șters 0,5 puncte procentuale din creșterea PIB-ului mondial în a doua jumătate a acestui an, potrivit JP Morgan.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: