Prețul petrolului a urcat vineri cu peste 2%, îndreptându-se spre creșteri săptămânale, în condițiile în care Rusia a anunțat că intenționează să reducă producția de petrol luna viitoare, după ce Occidentul a impus plafoane de preț pentru petrolul și produsele petroliere ale țării, scrie Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 1,71 dolari, sau 2,02%, la 86,21 dolari pe baril până la ora 1148 GMT. Contractele futures ale petrolului american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,57 dolari, sau 2,01%, la 79,63 dolari.
Ambele contracte au crescut cu peste 2 dolari mai devreme în timpul ședinței și se îndreptau spre creșteri săptămânale de peste 8%.
Rusia intenționează să își reducă producția de țiței în martie cu 500.000 de barili pe zi (bpd), adică aproximativ 5% din producție, a declarat vineri vicepremierul Alexander Novak.
Economiile G7, Uniunea Europeană și Australia au convenit să interzică utilizarea asigurărilor maritime, a finanțării și a brokerajului furnizate de Occident pentru petrolul rusesc transportat pe mare la prețuri de peste 60 de dolari pe baril începând cu 5 decembrie, ca parte a sancțiunilor occidentale privind acțiunile Rusiei în Ucraina.
De asemenea, UE a interzis achizițiile de produse petroliere rusești și a stabilit plafoane de preț începând cu 5 februarie.
“Credem că decizia (de a reduce producția de petrol) nu este complet voluntară… deoarece factorii de piață au forțat probabil partea rusă să ia această decizie”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.
Producția Rusiei a sfidat anul trecut previziunile privind un declin, dar vânzările sale de petrol se vor dovedi mai dificile în fața noilor sancțiuni occidentale. Disponibilitatea limitată a petrolierelor ar putea, de asemenea, să împiedice eforturile Rusiei de a redirecționa petrolul rafinat către alte piețe, a adăugat Staunovo.
Goldman Sachs și-a redus prognoza privind prețul Brent 2023 la 92 dolari/baril de la 98 dolari/baril și prognoza privind prețul 2024 la 100 dolari/baril de la 105 dolari/baril.
Managerul de fonduri speculative Pierre Andurand a declarat, însă, pentru Financial Times că petrolul ar putea atinge 140 dolari/baril mai târziu în 2023, pe fondul unei reveniri a cererii chinezești.