Prețul petrolului a urcat cu 2% după ce Rusia a anunțat că reduce în martie producția cu 5%

petrol Sursa foto: Pixabay

Prețul petrolului a urcat vineri cu peste 2%, îndreptându-se spre creșteri săptămânale, în condițiile în care Rusia a anunțat că intenționează să reducă producția de petrol luna viitoare, după ce Occidentul a impus plafoane de preț pentru petrolul și produsele petroliere ale țării, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 1,71 dolari, sau 2,02%, la 86,21 dolari pe baril până la ora 1148 GMT. Contractele futures ale petrolului american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,57 dolari, sau 2,01%, la 79,63 dolari.

Ambele contracte au crescut cu peste 2 dolari mai devreme în timpul ședinței și se îndreptau spre creșteri săptămânale de peste 8%.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Rusia intenționează să își reducă producția de țiței în martie cu 500.000 de barili pe zi (bpd), adică aproximativ 5% din producție, a declarat vineri vicepremierul Alexander Novak.

Economiile G7, Uniunea Europeană și Australia au convenit să interzică utilizarea asigurărilor maritime, a finanțării și a brokerajului furnizate de Occident pentru petrolul rusesc transportat pe mare la prețuri de peste 60 de dolari pe baril începând cu 5 decembrie, ca parte a sancțiunilor occidentale privind acțiunile Rusiei în Ucraina.

De asemenea, UE a interzis achizițiile de produse petroliere rusești și a stabilit plafoane de preț începând cu 5 februarie.

“Credem că decizia (de a reduce producția de petrol) nu este complet voluntară… deoarece factorii de piață au forțat probabil partea rusă să ia această decizie”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Producția Rusiei a sfidat anul trecut previziunile privind un declin, dar vânzările sale de petrol se vor dovedi mai dificile în fața noilor sancțiuni occidentale. Disponibilitatea limitată a petrolierelor ar putea, de asemenea, să împiedice eforturile Rusiei de a redirecționa petrolul rafinat către alte piețe, a adăugat Staunovo.

Goldman Sachs și-a redus prognoza privind prețul Brent 2023 la 92 dolari/baril de la 98 dolari/baril și prognoza privind prețul 2024 la 100 dolari/baril de la 105 dolari/baril.

Managerul de fonduri speculative Pierre Andurand a declarat, însă, pentru Financial Times că petrolul ar putea atinge 140 dolari/baril mai târziu în 2023, pe fondul unei reveniri a cererii chinezești.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: