Prețul petrolului se menține stabil, deoarece redeschiderea economiei Chinei este contrabalansată de îngrijorările privind încetinirea economiei mondiale

Redacția ian. 24, 2023 0 comentarii
petrol

Prețul țițeiului a rămas stabil marți, deoarece îngrijorările legate de încetinirea economiei mondiale și de creșterea așteptată a stocurilor de petrol din SUA, au fost compensate de speranțele privind o revenire a cererii de carburanți din partea principalului importator, China, scrie Reuters.

Țițeiul Brent a crescut cu 12 cenți, sau 0,1%, la 88,31 dolari pe baril până la ora 1450 GMT. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 8 cenți, sau 0,1%, la 81,70 dolari.

“Economia Statelor Unite ar putea încă să își revină, iar unii comercianți de energie sunt încă sceptici în privința rapidității cu care cererea de țiței a Chinei își va reveni în acest trimestru”, a declarat într-o notă Edward Moya, analist la OANDA.

Banca JP Morgan și-a majorat prognoza privind cererea chineză de țiței, dar și-a menținut proiecția privind un preț mediu pentru 2023 de 90 de dolari pe baril pentru petrolul Brent.

“În absența unor evenimente geopolitice majore, ar fi dificil ca prețul petrolului să depășească 100 de dolari în 2023, deoarece ar trebui să existe mai multă ofertă decât cerere în acest an”, a precizat banca într-o notă de analiză.

Prețul petrolului brut pe piețele a început anul cu o revenire, pe fondul creșterii achizițiilor din China după relaxarea controalelor privind Covid și a îngrijorării traderilor că sancțiunile impuse Rusiei ar putea restrânge oferta.

Dolarul, între timp, a oscilat aproape de minimul ultimelor nouă luni față de euro și a cedat din câștigurile recente față de yen, în timp ce comercianții au continuat să evalueze riscurile de recesiune în SUA și calea politicii Rezervei Federale.

O monedă americană mai slabă face ca produsele de bază denominate în dolari, cum ar fi petrolul, să fie mai ieftine pentru cumpărătorii care folosesc alte monede.

Activitatea de afaceri din zona euro a revenit în mod surprinzător la o creștere modestă în ianuarie, a arătat marți indicele compozit al S&P Global Purchasing Managers’ Index (PMI), însă activitatea economică a sectorului privat britanic a scăzut în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *