Prețurile criptomonedelor s-au prăbușit, dar susținătorii rămân pe poziții. Se adâncește prăpastia între investitorii care caută doar să facă bani și cei care cred în ”misiunea” cripto – analiză WSJ

card, visa, criptomonede, ethereum Sursa foto: Pixabay

Odată cu prăbușirea pieței criptomonedelor, există o prăpastie tot mai mare între investitorii care caută să facă bani din aceste active speculative și cei care cred în misiunea lor, arată o analiză Wall Street Journal.

Unii susținători adevărați prezintă cripto-monedele ca o modalitate de a înlocui sau cel puțin de a contracara marile bănci și sistemele monetare tradiționale. Alții sunt mai entuziasmați de blockchain, un fel de registru digital care stă la baza criptomonedelor și care ar putea fi folosit pentru a schimba modul în care sunt urmărite și stocate înregistrările în domenii atât de variate precum medicina și imobiliarele.

Criptomonedele au determinat pierderi de zeci de miliarde de dolari pentru deținători din întreaga lume de la începutul acestui an. Băncile centrale au avertizat constant asupra riscului investițiilor în aceste active speculative, care deseori nu au în spate o valoare tangibilă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Unii dintre comercianții care se dau în vânt după criptomonede sunt destul de înstăriți, ceea ce înseamnă că au bani de pierdut – și o toleranță mai mare la risc. Mulți dintre ei nu aveau investițiile imobilizate în platforme de creditare precum Celsius Network LLC și Voyager Digital Ltd., care au înghețat retragerile și au cerut protecția legii falimentului. Clienții de acolo nu și-au putut accesa banii de săptămâni întregi.

Unii investitori cumpără criptomonede ca și cum ar fi acțiuni, deținându-le la o bursă de criptomonede și sperând că prețurile vor crește pentru a putea face profit. Alții își depun criptomonedele în conturi cu randament la firme care investesc apoi aceste active digitale sau le împrumută altora în schimbul unui comision. Bitcoin, cea mai mare criptomonedă, se află pe valul revenirii pieței din iulie. A crescut cu aproximativ 28% în iulie, dar e încă cu aproximativ 65% mai ieftină față de maximul său din noiembrie 2021.

Maria Saavedra, un inginer de testare software în vârstă de 31 de ani din California, a declarat că vede majoritatea criptomonedelor ca pe niște active exagerate cu o valoare legitimă redusă. Dar în martie, după ce piața criptografică trecuse deja prin câteva luni dificile, ea a început să cumpere cele mai mari două criptomonede, bitcoin și Ethereum. Ea a investit în total aproximativ 8.000 de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: