Prețurile gazelor naturale din Europa au scăzut pentru a patra zi consecutiv, deoarece se așteaptă ca livrările din SUA să calmeze piețele, iar comercianții au cântărit vremea mai blândă și riscurile pentru cerere cauzate de varianta Omicron a coronavirusului.
Gazul olandez de referință în prima lună a scăzut cu până la 19%, la 90 de euro pe megawatt-oră, cel mai mic preț din 6 decembrie, transporturile de gaze naturale lichefiate atenuând criza energetică a continentului. Energia germană pentru ianuarie a scăzut cu un record de 36%, până la 220 de euro pe megawat-oră, deoarece prețurile mai mici ale gazului fac ca generarea de electricitate să fie mai puțin costisitoare.
Gazele naturale au scăzut cu 25% săptămâna trecută, după ce un număr tot mai mare de nave care transportă GNL s-au îndreptat către porturile vest-europene. Prognoza meteo mai blândă pentru o mare parte din Europa continentală va reduce cererea de energie, în timp ce a existat și incertitudine cu privire la impactul răspândirii rapide a Omicron.
Asta deși infecțiile cu coronavirus au crescut pe tot globul și în weekend China a raportat cel mai mare număr de cazuri locale din ianuarie.
Totuși, Europa rămâne prinsă în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii. Nu a fost rezervat spațiu pentru conducte pentru luni în cadrul licitațiilor din ziua următoare pentru a livra gaze naturale prin Mallnow în Germania, unde se termină conducta rusă Yamal-Europa, potrivit Platformei regionale de rezervare.
Continentul se bazează pe site-uri de stocare epuizate, care au înregistrat creșteri a prețurilor de peste cinci ori în acest an.