Prețurile la energie electrică ar putea scădea: România și Bulgaria își vor conecta bursele de energie, din octombrie / România intră într-o uniune de piață și cu Ungaria, Cehia și Slovacia

Energie electrica curent

Este posibil ca prețurile la electricitate pentru companii să se liniștească în toamnă, când Bulgaria și România își vor conecta în cele din urmă bursele de energie electrică, scrie publicația bulgară Sega, potrivit Rador.

Se așteaptă ca unirea pe piață cu România să se întâmple la sfârșitul lunii octombrie, iar atunci Bulgaria va putea cumpăra energie electrică din toată Europa, a anunțat directorul executiv al Operatorului de Sisteme de Electricitate (ESO) Anghelin Țacev, într-un interviu acordat postului public de radio de la Sofia (BNR).

Unificarea piețelor va permite tranzacționarea energiei electrice pe acest segment de piață cu mult mai multe țări decât în prezent, deoarece România intră într-o uniune de piață și cu Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, iar acestea la rândul lor cu țări și mai îndepărtate din UE, ceea ce crește oportunitățile și poate avea un efect favorabil asupra prețurilor, scrie și publicația bulgară 24chasa.bg.

Testele vor începe la 20 septembrie și, dacă totul merge bine, tranzacționarea va începe în perioada 26-29 octombrie. Uniunea de piață oferă de fapt acces automat cumpărătorilor și comercianților bulgari la ofertele celorlalți participanți de pe piață din întreaga Europă. Desigur, oportunitățile concrete pentru tranzacții depind și de capacitatea rețelelor, adică câtă energie poate trece fizic, pentru a fi transferată de la o rețea electrică națională la alta. Conectarea cu piața din România, potrivit planului, era programată să fie finalizată până la sfârșitul anului trecut, dar a fost amânată. Proiectul interimar, care urma să conecteze piețele Ungariei, Austriei și Poloniei peste granițe, a fost, de asemenea, întârziat. Astfel, conexiunea cu Grecia, unde electricitatea este foarte scumpă, a precedat unificarea cu România.

În prezent, există un deficit în întreaga regiune – „începând cu Ungaria, România, Bulgaria, Grecia, Serbia, Croația, Slovenia, Italia”, iar acest lucru nu are cum să nu afecteze prețurile, a menționat Țacev.

Sursa: Rador

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *