Prețurile petrolului au crescut luni la cele mai înalte niveluri din 2008, pe fondul temerilor legate de oferta pieței, deoarece Statele Unite și aliații europeni au luat în considerare interzicerea importurilor de petrol rusesc, scrie Reuters.
În primele minute de tranzacționare, țițeiul Brent a ajuns la 139,13 dolari pe baril, iar US West Texas Intermediate (WTI) a atins 130,50 dolari, ambele valori de referință atingând cel mai mare nivel din iulie 2008.
Prețurile globale ale petrolului au crescut cu peste 60% de la începutul anului 2022, stârnind îngrijorări cu privire la creșterea economică mondială. China, cea de-a doua economie mondială, vizează deja o creștere mai lentă de 5,5% în acest an.
Analiștii spun că un război prelungit ar putea vedea prețul țițeiului Brent depășind pragul de 150 de dolari pe baril. Analiștii de la Bank of America au spus că dacă majoritatea exporturilor de petrol ale Rusiei ar fi întrerupte, ar putea exista un deficit de 5 milioane de barili pe zi, împingând prețurile până la 200 de dolari.
Analiștii JP Morgan au spus ca prețul petrolului ar putea crește la 185 de dolari în acest an, iar analiștii de la Mitsubishi UFJ Financial Group Inc au declarat că prețul ar putea crește la 180 de dolari și să provoace o recesiune globală.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de țiței și produse petroliere combinate, cu exporturi de aproximativ 7 milioane de barili pe zi sau 7% din oferta globală.