În mai 2023, prețurile producției industriale au scăzut cu 1,9% în zona euro și cu 1,8% în UE, comparativ cu aprilie 2023, potrivit estimărilor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. În aprilie 2023, prețurile au scăzut cu 3,2% în zona euro și cu 3,1% în UE. În mai 2023, comparativ cu mai 2022, prețurile producției industriale au scăzut cu 1,5% în zona euro și cu 0,5% în UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Comparație lunară pe grupe industriale principale și pe state membre

Prețurile producției industriale în zona euro în mai 2023, comparativ cu aprilie 2023, au scăzut cu 5,0% în sectorul energetic, cu 1,0% pentru bunurile intermediare și cu 0,1% pentru bunurile de consum nedepășibile, în timp ce prețurile au rămas stabile pentru bunurile de capital și au crescut cu 0,3% pentru bunurile de consum durabile. Prețurile în total industrie, cu excepția energiei, au scăzut cu 0,4%. În UE, prețurile producției industriale au scăzut cu 5,0% în sectorul energetic, cu 1,1% pentru bunurile intermediare și cu 0,2% la bunurile de folosinţă imediată, în timp ce prețurile au rămas stabile pentru bunurile de capital și au crescut cu 0,2% pentru bunurile de consum de folosință îndelungată. Prețurile în total industrie, cu excepția energiei, au scăzut cu 0,5%.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Cele mai mari scăderi lunare ale prețurilor producției industriale au fost înregistrate în Irlanda (-7,4%), Italia (-3,1%) și Finlanda (-3,0%), în timp ce creșteri au fost observate în Cipru (+2,8%) și Malta (+0,4%).

Comparație anuală pe grupe industriale principale și pe state membre

Prețurile producătorilor industriali din zona euro în mai 2023, comparativ cu mai 2022, au scăzut cu 13,3% în sectorul energetic și cu 1,5% pentru bunurile intermediare, în timp ce prețurile au crescut cu 5,6% pentru bunurile de capital, cu 6,7% pentru bunurile de consum durabile și cu 9,6% pentru bunurile de consum nedurabile. Prețurile în total industrie, cu excepția energiei, au crescut cu 3,4%. În UE, prețurile producătorilor industriali au scăzut cu 10,4% în sectorul energetic și cu 1,3% pentru bunurile intermediare, în timp ce prețurile au crescut cu 5,5% pentru bunurile de capital, cu 6,5% pentru bunurile de consum de folosință îndelungată și cu 9,8% pentru bunurile de consum de folosință imediată.

Prețurile în total industrie, cu excepția energiei, au crescut cu 3,5%. Cele mai mari scăderi anuale ale prețurilor producției industriale au fost înregistrate în Grecia (-10,6%), Irlanda (-9,7%) și Belgia (-9,6%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Ungaria (+36,3%), Slovacia (+21,0%) și Letonia (+12,0%).

Detalii AICI

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut în zona euro, în mai, pentru a cincea lună consecutiv şi sunt mai reduse faţă de anul trecut, pentru prima dată începând de la finalul lui 2020, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.