România, în topul european al scumpirilor anuale ale producției industriale: 60% de la an la an

productie, fabrica Sursa foto: Pexels

România a înregistrat a doua cea mai mare scumpire anuală a produselor industriale, la nivel european, o creștere de 60%, devansată doar de Danemarca și Irlanda (ambele 62,3%) și urmată de Belgia (52,7%), arată datele publicate joi de Eurostat.

În luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 37,2% în zona euro şi un avans de 37% în Uniunea Europeană.

Potrivit Eurostat, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au crescut cu 92,7% în ritm anual, urmate de preţurile la bunurile intermediare, care au înregistrat un avans de 25,4% şi preţurile la bunurile de folosinţă imediată, care au crescut cu 12%.

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022, o creştere de 1,3% în Uniunea Europeană (UE) şi un avans de 1,2% în zona euro, arată datele publicate joi de Eurostat și citate de Agerpres. Irlanda şi România au înregistrat cele mai importante scăderi ale preţurilor producţiei industriale de la o lună la alta.

Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în 23 dintre cele 27 de statele membre UE, în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022. În cazul celor patru state membre unde preţurile producţiei industriale s-au redus de la o lună la alta, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Irlanda (minus 16,4%) şi România (minus 3,2%).

Eurostat precizează că în luna aprilie comparativ cu luna martie, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 3,9% al preţurilor bunurilor intermediare, urmate de o creştere de 2,8% a preţurilor la bunurile de folosinţă imediată. În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 1,1% de la o lună la alta.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în aprilie cu 47,1% față de aceeași lună a anului trecut, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Față de luna precedentă însă a fost înregistrată o scădere de 1,9% .

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *