Prima ședință de politică monetară din 2022. Analiștii se așteaptă ca BNR să majoreze dobânda cheie

Redacția ian. 10, 2022 0 comentarii
BNR Banca Națională a României

Banca Națională a României (BNR) se reunește luni, 10 ianuarie, în prima ședință de politică monetară din 2022. Analiștii se așteaptă ca instituția să majoreze dobânda cheie cu 0,50 puncte procentuale, pe fondul inflației care a ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu. Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR, pentru a descuraja creditarea și a pune frână consumului pe credit și, așadar, inflației.

Dobânda de politică monetară din România este în prezent de 1,75%, după ce BNR a operat două creșteri, anul trecut. Este cea mai mică dobândă cheie din regiune. Polonia a ajuns la 2,25%, după o creștere puternică anunțată săptămâna trecută. Cehia este la 3,75%, iar Ungaria la 2,4%.

Analiștii se așteaptă ca BNR să majoreze luni dobânda cheie cu 0,5% sau chiar mai mult.

În noiembrie, rata inflației şi-a temperat uşor creşterea până la 7,8%, de la 7,94% în luna precedentă, însă „calmarea” a venit în contextul în care începând din noiembrie au fost compensate facturile la energia electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici. Practic, inflația a energetică fost amânată până la primăvară, în aprilie, când expiră schema de compensare.

Însă inflația s-ar putea chiar agrava, în contextul în care în noiembrie inflația prețurilor industriale (care se va transmite ulterior în toate prețurile) a ajuns la 32%.

BNR estima că rata anuală a inflației IPC va urma o tendință ascendentă până în aprilie 2022, alimentată în principal de avansul prețurilor la energie, va ajunge la 8,6 la sută și se va atenua din a doua jumătate a anului.

Sursa foto: bnr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *