VIDEO Prima şosea nouă din 2021: Centura oraşului Mihăileşti va fi inaugurată pe 15 noiembrie – Secretar de stat în Ministerul Transporturilor/ „Ciotul” de centură de pe DN 6 are o lungime de doar 3 kilometri, iar lucrările au început în urmă cu aproape 10 ani

Centura Mihăileşti

Centura oraşului Mihăileşti, pe DN 6 Bucureşti – Alexandria, va fi inaugurată pe 15 noiembrie, cu trei luni înainte de termenul din contact, a anunţat astăzi Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Este a treia încercare a Companiei de Drumuri de realizare a Centurii Mihăileşti în ultimii 10 ani, primul contract fiind semnat în 2012 cu o firmă portugheză, iar al doilea, în 2016, cu un constructor din Spania.

După rezilierea contractului cu spaniolii de la Copisa în 2019, CNAIR a făcut o expertiză tehnică şi apoi o nouă licitaţie, iar contractul a fost atribuit firmei Viarom din România care a reluat lucrările în această primăvară. Centura are două benzi pe sens şi costă 37 milioane lei.

Centura Mihăileşti cu o lungime de 3 kilometri va permite creşterea vitezei de deplasare de la doar 24 km/h la 85 km/h, a explicat secretarul de stat Ionel Scrioşteanu: „Centura Mihăileşti va fi dată în folosinţă pe 15 noiembrie 2021. Am fost ieri după-amiază pe șantierul Centurii Mihăilești. Având în vedere situația din teren, precum și angajamentul antreprenorului, am încredere să anunț că și această lucrare va fi finalizată înainte de termen, cu mai bine de 3 luni mai devreme. Acum se execută stratul de uzură pe toată suprafața carosabilului, se lucrează la finisarea taluzurilor pe zona pasajului denivelat, cele două giratorii ale lucrării se află în stadiul final, se lucrează la finalizarea sistemului de iluminat al celor 2 parcări, precum și la sistemul de preluare a apelor pluviale”.

Avantajele proiectului, potrivit lui Ionel Scrioşteanu:

  • reducerea timpului de călătorie pe varianta de ocolire a orașului Mihăilești și creșterea vitezei medii de deplasare de la 24,3 km/h la 85 km/h
  • îmbunătățirea siguranței traficului și reducerea numărului de accidente pe această rută
  • devierea traficului greu și de tranzit în afara orașului.

Centurile Satu Mare şi Giurgiu, finalizate până la sfârşitul anului

Alte două drumuri noi cu rol de centură ar urma să fie deschise circulaţiei până la sfârşitul anului. La Satu Mare, din cei 20 de kilometri ai ocolitoarei municipiului, CNAIR mizează pe 14 km la profil de drum rapid cu patru benzi, iar la Giurgiu, constructorul PORR din Austria estimează că finalizează Drumul de Legătură de 6 km între DN 5 şi Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse tot până la sfârşitul anului (termenul contractual este primăvara 2022).

Sursa Foto Ionel Scrioşteanu

Comentarii

  1. Sa se calculeze:
    Timpul parcurs de un auto pe centura cu lungimea de 3 km cu viteza de 85 km /h?
    Care este castigul acestei marete realizari?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *