Primăria București a pus un manager belgian la conducerea companiei de construcții înființată de Firea și plătește cu 28.000 de lei brut lunar administratorul de la compania de străzi

muncitori-excavatoare-pmb-e1590141084101 Foto: PMB

Trustul de Clădiri Metropolitane, singura companie municipală înființată legal de fostul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea, cu două treimi din voturi consilierilor generali, are acum director general un cetățean belgian, Cristian Hiver, cu poziții anterioare la mari dezvoltatori imobiliari și firme de consultanță imobiliară din București și România, absolvent al liceului St. Andrew din Cambridge, al Școlii Europene de la Bruxelles și al Facultății de Construcții din București.

El a fost numit prin decizie a Consiliului de Administrație (la rândul său, numit de AGA – reprezentanți ai PMB) în aprilie și are un mandat provizoriu de 4 luni, până în 22 august. Hiver a fost anterior director de dezvoltare la Estoria City, un proiect imobiliar mixt, birouri și rezidențial, consultant dezvoltare pentru Immochan, director dezvoltare România, Bulgaria și Republica Moldova pentru gigantul francez Vinci Construction Grand Projects și a mai ocupat funcții în alte companii cu activitate în sectorul imobiliar.

Mihai Corbu, din 2019 director general al societății, a fost retrogradat în funcția de director general-adjunct. De precizat că fratele fostului director Mihai Corbu, Adrian Corbu, a condus, fie ca director, fie ca președinte al Consiliului de Administrație, alte companii din cele înființate de administrația Firea, cum ar fi Compania de Consolidări sau Compania de Iluminat Public.

Declarațiile de avere și interese ale managerilor nu sunt disponibile publicului, fiind parolate. Din raportul pe remunerare directori și administratori 2020, putem totuși afla că directorul general este răsplătit lunar cu o indemnziație de 29.900 lei, adică circa 25.000 de lei net (cota totală de impozitare a societăților ce activează în construcții este 21,5% – facilitate guvernamentală sectorială).

În prezent, TCMB se confruntă cu probleme financiare, din pricina unor facturi neplătite de către beneficiarul PMB pentru marile proeicte, ajungând să nu poată plăti, la rândul ei, furnizori și chiar salariați. Noua conducere are mandat să negocieze instituirea de garanții reale asupra creanțelor deținute la terți, să renegocieze termene de executare a proiectelor și să vândă din bunurile deținute.

TMCB este antreprenor general pentru proiecte majore ale Bucureștiului, ca lărgirea bulevardului Prelungirea Ghencea, Pasajul Doamna Ghica, Sala Polivalentă și construcția de locuințe sociale. Această companie nu este propusă pentru dizolvare de către primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, ca majoritatea celorlalte 20 înființate în mandatul Firea. În 2020, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 23 milioane lei și un profit de 20.000 de lei, cu un număr de 400 de angajați. Datoriile totale sunt de 48 de milioane lei, iar TCMB are pe rol mai multe procese în care i se cere insolvența de către furnizori neplătiți.

Administrator cu salariu de 28.000 lei

Noutăți și la cealaltă companie de construcții a Bucureștiului înființată de Firea. Administratorul special al Companiei Municipale Străzi, Poduri și Pasaje București, înființată de fostul primar Gabriela Firea, are o retribuție lunară de 27.700 de lei brut, adică circa 15.000 de lei net, potrivit unei hotărâri AGA din 30 iunie. Florin Adrian Diciu este administrator special al companiei, intrată în insolvență la începutul acestui an, și despre care noua administrație liberală spunea că, împreună cu alte 19 companii înființate în mandatul Firea, vor fi închise, pentru că sunt doar un mijloc de a drena bugetul Bucureștiului.

Adrian Diciu a fost pus de Primăria Generală să conducă CMSPPB în insolvență. Fostul director general, rămas din perioada Firea, Bogdan Moisescu, a fost retrogradat la funcția de director general-adjunct. Salariul său de director general era de 25.000 de lei brut, adică circa 13.000 de lei net. La acesta, se adăuga un bonus de performanță de un cuantum neprecizat, care îndepinde de îndeplinirea standardelor de performanță, nici acestea precizate.

O altă noutate din CMSPPB este că societatea se află într-un litigiu chiar cu „sora” sa TCMB.

Și la CMSPPB se vând mijloace fixe, cum ar fi mașini, utilaje.

Foto: PMB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *