Primele gaze din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi extrase în 2027 și vor necesita investiții de două mld. euro ale Petrom

Redacția dec. 13, 2021 0 comentarii
gaze, marea neagra, Platforma OMV Petrom

Dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră ar putea necesita investiţii totale de 16 miliarde de euro, a afirmat, luni, Ionuţ Ciubotaru, vicepreşedinte Business Development în cadrul OMV Petrom scrie Agerpres.

“La momentul actual, suntem al doilea producător de gaze din UE şi sperăm să ajungem pe primul loc, pentru că avem gazele din Marea Neagă şi avem un istoric în privinţa gazelor”, a spus Ciubotaru.

Îmbunătăţirea interconexiunilor de gaz cu alte ţări este, de asemenea, esenţială.

“Proiectul Neptun Deep reprezintă o oportunitate enormă pentru România nu doar pentru securitatea energetică. Un astfel de proiect poate necesita investiţii de 16 miliarde de euro, va crea multe locuri de muncă şi va aduce multe gaze şi impozite către stat, iar noi ca ţară putem utiliza aceste resurse nu doar pentru a deveni cel mai mare furnizor de gaze din UE, ci şi pentru a finanţa tranziţia energetică în perioada care urmează”, a susţinut oficialul OMV Petrom.

În opinia sa, România are potenţialul de a deveni cel mai mare producător de gaze din Europa.

Întrebat în câţi ani se vor derula investiţiile de 16 miliarde de euro, el a răspuns: “Este investiţia totală în Neptun Deep şi ce va aduce pentru ţara noastră. Dacă decizia finală de investiţii va fi 2023, estimăm că producţia va începe în 2027. Dacă totul va fi pregătit mai repede, putem avansa mai rapid. Proiectul va genera alte investiţii orizontale şi alte locuri de muncă”, a mai spus Ciubotaru.

Săptămâna trecută, oficialii companiei a afirmat că rezervele din Neptun Deep se ridică la 100 de miliarde de metri cubi de gaze.

“Dacă legea nu va fi modificată până la sfârşitul anului, acest lucru va întârzia decizia finală de investiţii pentru anul 2023. Un lucru nu se va schimba: gazul din Marea Neagră rămâne o oportunitate unică pentru România. Ne aşteptăm să investim până la 2 miliarde de euro în Neptun Deep şi să adăugăm rezerve recuperabile de 50 de miliarde de metri cubi net la OMV Petrom. Acest proiect va contribui la rata de recuperare a rezervelor, care va fi de 100%, când gazele vor fi extrase”, a arătat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, companie care deţine 50% din proiect.

Totodată, compania se aşteaptă la o producţie de 70.000 de barili echivalent petrol pe zi net pentru OMV Petrom, pentru o perioadă de circa 10 ani, după care va începe declinul natural al acestor zăcăminte.

sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *