“Primul SMS din lume” va fi scos la licitație. A fost trimis acum 29 de ani și are 15 caractere

primul sms, Vodafone, NFT Foto: Vodafone

În urmă cu 29 de ani, pe 3 decembrie 1992, un angajat al companiei Vodafone, Richard Jarvis, a primit, la petrecerea de Crăciun, un mesaj de doar 15 caractere: „Merry Christmas”.  Era primul SMS din lume, iar acesta va fi scos acum la licitație, anunță Vodafone. SMS-ul va fi scos la licitație ca NFT (Non-Fungible Token) într-o vânzare unică organizată de casa de licitații Aguttes din Franța. Veniturile din licitație vor fi donate către UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați.

Cumpărătorul va putea să plătească folosind criptomoneda Ether și va deține proprietate exclusivă a unei replici detaliate și unice a protocolului de comunicare original care a transmis primul SMS din lume. Licitația online va avea loc pe 21 decembrie 2021, iar Vodafone va dona veniturile din vânzare către Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) pentru a sprijini persoanele strămutate forțat.

Transmiterea mesajului, cu aproape trei decenii în urmă, a fost un moment decisiv în istoria comunicațiilor mobile. În 1999, la șapte ani de la trimiterea primului SMS prin rețeaua Vodafone, a fost în sfârșit posibilă transmiterea de mesaje text în mai multe rețele, accelerând utilizarea și popularitatea acestora.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De la vechiul SMS la viitorul NFT

La fel ca SMS-urile în anii ‘90 și începutul anilor 2000, tehnologia blockchain a înregistrat o rată de adopție din ce în ce mai mare, iar lumea noastră a intrat într-o nouă eră modelată de soluțiile digitale, amintesc acum cei de la Vodafone. Internetul și aplicațiile evoluează constant într-un ritm din ce în ce mai alert. În ultimele 12 luni, spre exemplu, NFT-urile generate și stocate în blockchain au cunoscut, în sfârșit, momentul lor de glorie. Aceste token-uri funcționează ca certificate de proprietate unice și imposibil de falsificat, care dovedesc digital dreptul de proprietate asupra unui anumit activ. Modalitatea lor de utilizare variază, printre altele, de la proprietatea asupra unor opere de artă digitale și a unor obiecte de colecție până la articole virtuale pentru jocuri online și domenii web.

„Non-Fungible” se referă la un bun „inamovibil”, ceea ce înseamnă că NFT-urile pot fi utilizate pentru a dovedi proprietatea asupra unui activ și drepturile asociate de vot, spre exemplu, într-o manieră inalterabilă și neechivocă. Proprietarul unui NFT îl deține în propriul portofel blockchain – care este echivalentul unui portofel digital.

Ascensiunea tehnologiei blockchain și a NFT-urilor este similară cu ceea ce a realizat Vodafone prin transmiterea primului mesaj text. Vodafone va imortaliza propriul moment istoric în blockchain, scoțându-l la licitație ca NFT.

În acest proces, „Primul SMS” este vândut ca un articol unic. NFT-ul (Ediția 1/1) garantează proprietatea unei replici unice și detaliate a protocolului de comunicare original al primului mesaj text transmis vreodată. Licitația va fi organizată la Paris, pe 21 decembrie 2021, de către Aguttes, prima casă de licitații independentă din Franța. Activă pe piața internațională de obiecte de artă și de lux, casa de licitație se așteaptă să adune ofertanți din întreaga lume pentru această vânzare.

Vodafone va dona toate veniturile din licitație către UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, pentru a sprijini cei 82,4 milioane de oameni care au fost forțați să-și părăsească casele din cauza conflictelor și a persecuției.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: