Procurorii DNA au cerut documente de la Romgaz privind tranzacția de un miliard de euro cu ExxonMobil pentru perimetrul Neptun din Marea Neagră

G4Media mai 16, 2023 1 comentarii
Sediul Romgaz sursa Romgaz

Procurorii DNA au cerut în acest zile documente de la compania cu capital majoritar de stat Romgaz privind tranzacția din 2022 cu compania americană ExxonMobil pentru perimetrul Neptun din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

Romgaz a cumpărat cu o sumă de circa un miliard de dolari acțiunile emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited – reprezentând 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, companie care deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă – în condițiile în care, potrivit informaţiilor de pe portalul OMV coroborate cu informaţii de presă, ExxonMobil a investit în jur de 750 de milioane de dolari în activitățile de explorare.

Contractul prin care Romgaz achiziționează participația deținută de compania americană ExxonMobil în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost semnat la începutul lunii mai 2022. Tranzacția în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acționarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021.

Anterior, ExxonMobil şi OMV Petrom au fost parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

Romgaz a devenit partenerul OMV Petrom după finalizarea achiziției.

sursa foto: Romgaz

Comentarii

  1. Care e ideea, acum? Sunt sigura ca a fost pe circuit de avizare etc. Din nefericire pentru noi, si Bechtel se intoarce pe usa din spate cumparand compania lui Umbrarescu, chiar daca acum 25 de ani a incasat bani de autostrada si… nu a facut o. In umbra soft power american se fac dealuri dubioase cu companii declarate americane care umbresc relatiile intre cele 2 state!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *