Producătorii de electricitate din România sunt obligați să încheie contracte bilaterale cu firme din Republica Moldova, desemnate de guvernul de la Chișinău, pentru livrarea de energie peste Prut, în caz că RM are o stare de urgență în acest sens, declarată ca atare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență promovate de Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, în proxima ședință de Guvern. Furnizarea de energie, se arată în textul OUG, se face numai pentru asigurarea necesarului de consum, însă nu este detaliat cine va fundamenta acest necesar, logica fiind ca guvernul de la Chișinău să o facă. Principala temere exprimată, la comun, de RM și Guvernul României, ar fi sistarea furnizării de gaze la termocentrala Cuciurgani, din Transnistria, care asigură, aproape în totalitate, necesarul de energie al Basarabiei. În acest caz, Moldova nu ar mai avea nicio altă soluție, un eventual import de urgență din Ucraina fiind incert, dat fiind starea de război în care se află Kiev-ul.
„În cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, altele decât cele vândute conform mecanismului de achiziţie prevăzut în anexa nr. 11 din Ordonanţa de urgenţă nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu completări prin Legea nr. 357/2022, cu modificările și completările ulterioare, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la preţul de referinţă prevăzut în anexa nr. 2, la care se adaugă costul certificatelor de CO2, după caz. Energia electrică vândută în aceste condiţii acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, arată proiectul de Ordonanță.
În Anexa 2 a Legii 357/2022, găsim că prețul de referință la care se face referire la exportul de energie în RM este de 450 lei/MWh(spre înțelegere, prețul de piață, de acum, în România este de circa 400 lei/MWh). La acesta se adaugă costul certificatelor de emisie CO2, în cazul în care acest export va fi făcut de termocentralele pe cărbune. Pe parcursul anul trecut, România a mai trimis cantități peste Prut, însă doar Hidroelectrica a făcut acest lucru. Totalul energiei exportate peste Prut nu a reprezentat o cantitate semnificativă din totalul consumului Moldovei.
În nota de fundamentare a OUG, aflăm că, dincolo de riscul sistării furnizării de gaze către Transnistria, ar mai fi posibilă și o posibilă situație de urgență derivată din avarierea infrastructuri energetice care aduc energie din Ucraina, din pricina unor bombardamente rusești.
„Riscuri de infrastructură, cu inducerea unor întreruperi parțiale sau totale imprevizibile (black-out) pe teritoriul Republicii Moldova (riscuri materializate în întreruperi parțiale sau totale în 15 și 23 noiembrie 2022, precum și în 30 mai 2023, urmare a unor bombardamente ale Federației Ruse cu obiectiv infrastructura energetică a Ucrainei);
– Riscuri de piață, furnizorii ce asigurau în trecut livrări de energie electrică din Ucraina, în prezent nu mai sunt disponibili, singura sursă de import a Republicii Moldova rămânând România”, se arată în documentul citat.
Ajutarea cu energie în regim de urgență a Republicii Moldova face parte din înțelegerile bilaterale ale guvernelor de la București și Chișinău și are și susținerea UE.