Producătorii de materiale de construcții anticipează o perioadă grea în piață. Firma Brikston din Iași (Leier) se așteaptă la o reducere a vânzărilor, pe fondul diminuării cererii și a scăderii prețului

casa constructii santier Sursa foto: Pixabay

Jucătorii din piața materialelor de construcții iau în calcul o scădere a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, ceea ce va afecta producătorii de materiale de construcție. Compania ieșeană Brikston Construction Solutions SA (fosta Ceramica Iași), unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața producătorilor de produse ceramice din România, parte a grupului austriac Leier, se așteaptă la o serie de probleme pentru industria construcțiilor, transmite Ziarul de Iași, citând un raport al companiei.

În raportul Consiliului de Administrație pentru primul trimestru al acestui an, transmis Bursei de Valori București (BVB), unde compania este listată, sunt anticipate mai multe provocări economice. În primul rând, se ia în calcul o scădere a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, ceea ce sugerează o încetinire a activității în sectorul construcțiilor, care practic va afecta dezvoltarea și vânzările imobiliare. De asemenea, Brikston se așteaptă la o reducere a vânzărilor din cauza diminuării cererii și a scăderii prețului, situație care va duce la blocarea depozitelor cu produse, după cum reiese din raportul societății, consultat de „Ziarul de Iași”.

Societatea se teme și că specialiștii vor migra, ceea ce va duce la o lipsă de forță de muncă calificată pe piața locală, în timp ce reducerea creditării în piață pentru sectorul imobiliar ar putea face ca accesul la finanțare să devină tot mai dificil, implicit și vânzările de produse vor scădea.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

De asemenea, inflația crescută și prelungirea stării de război în statul vecin constituie factori externi care pot la rândul lor crea incertitudini economice. „Ținând cont de situația incertă a pieței materialelor de construcții din ultima perioadă, pe seama reducerii cererii la nivel regional și național, în trimestrul întâi al anului 2024 rezultatele obținute de societate arată o reducere a profitabilităţii față de aceeași perioadă a anului precedent”, scrie în raportul trimis la BVB.

Brikston produce și comercializează produse ceramice pentru zidării portante, neportante și țiglă ceramică.

„Piața materialelor de zidărie a suferit contracții semnificative în anul 2023. Pe termen mediu, preconizăm o evoluție mai puțin pozitivă a cererii pentru materialele de zidărie din cauze externe, dar și geopolitice. Pe termen lung, piața materialelor de zidărie își va păstra ușor caracterul ascendent al cererii, acesta fiind în strânsă legătură cu piața imobiliară. (…) Având în vedere reducerea drastică a vânzărilor în primele 5 luni ale anului, societatea și-a menținut activitatea, fără să închidă unități de producție”, precizează compania în raportul pe 2023 transmis BVB.

Brikston a raportat o cifră de afaceri de 261,2 milioane lei anul trecut, în scădere cu 14% față de anul 2022, încheiat cu 302,5 mil. lei. Cât privește profitul net, valoarea a scăzut considerabil, ajungând la 38,6 mil. lei în 2023, în scădere cu 57% comparativ cu un an înainte, când câștigul net a fost de 89,3 mil. lei.

„Cifra de afaceri realizată în anul 2023 a scăzut cu 14% față de cea din anul 2022 din cauza scăderii prețului mediu de vânzare, cât și în mică măsură a volumelor pe anumite categorii de produse. (…) Pe fondul scăderii cererii în piață a materialelor de construcții, a creșterii inflației și a dobânzilor, rezultatele anului 2023 au înregistrat descreșteri semnificative la nivel de profitabilitate”, se explică datele financiare în documentul transmis la BVB.

În trimestrul I al anului 2024, cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 42% față de aceeași perioadă a anului precedent, în mare parte datorită diversificării produselor, inclusiv prin introducerea unei noi linii de producție pentru vibropresate, se precizează în raportul societății pe primul trimestru din 2024.

Ministrul Grindeanu anunță o ”criză a materialelor de construcții”

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat miercuri că România se confruntă cu ”o criză a materialelor de construcții”. Aflat pe șantierul autostrăzii Ploiești – Buzău, Grindeanu a spus că ”e nevoie de investiții ca să nu ajungem în blocaje”.

”Există o criză a materialelor de construcții. De exemplu tablierele, care de obicei nu vin din România. Nu e valabil doar aici, ci și pe alte loturi. E o problemă care trebuie abordată separat la nivel de guvern. Se construiește mult, cererea e foarte mare, și să nu ajungem în blocaje care ar însemna întârzierea unor proiecte”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: